Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски проведе среща на четири

...
Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски проведе среща на четири
Коментари Харесай

Ковачевски благодари на Варадкар за подкрепата по пътя към ЕС

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски организира среща на четири очи с ирландския си сътрудник Лео Варадкар в границите на формалното си посещаване в страната, което е и първото посещаване на ирландски министър председател в Северна Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС.


След срещата на четири очи се организира двустранна среща сред македонската и ирландската делегация, на която участваха македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич, министърът на защитата Славянка Петровска и министърът на осведомителното общество. и администрацията Азир Алиу.

На срещата беше приветствана тридесетата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни и беше очебийно, че макар географското разстояние съществува положително равнище на политически разговор.

Подчертана бе нуждата от усилване на икономическото съдействие, изключително в региона на осведомителните технологии, телекомуникациите, производството на биологични храни, енергетиката и туризма.

По време на срещата министър-председателят Ковачевски благодари за мощната и гласна поддръжка на Ирландия за Северна Македония по пътя към Европейски Съюз, която е непрекъсната от момента на подаване на молбата ни за участие в Съюза по време на ирландското председателство на Европейски Съюз през 2004 година

Съвместно беше очебийно, че разширението на Европейски Съюз е стратегически въпрос и въпрос на сигурността, който е от решаващо значение в този комплициран и нерешителен геополитически подтекст за европейския континент.

Двамата министър председатели обявиха, че бъдещето на Скоипие би трябвало да се издигне над всички политически и идеологически разлики, заради което от всички политически участници се чака проактивност във връзка с осъществяването на поставените цели по пътя към Европейски Съюз.

Беше приета ролята на Северна Македония като фактор на непоклатимост и сигурност в района и в по-широк проект в европейската рамка, което беше изразено като още един мощен мотив за обезпечаване на европейската вероятност на страната./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР