Министър-председателят на Полша на Матеуш Моравецки призова депутатите от целия

...
Министър-председателят на Полша на Матеуш Моравецки призова депутатите от целия
Коментари Харесай

Полският премиер призова депутатите за съдебни реформи

Министър-председателят на Полша на Матеуш Моравецки прикани депутатите от целия политически набор да одобряват бързо промени в законите за правосъдната власт, с цел да се отблокират средствата от Европейския съюз, съобщи Ройтерс. Правителството на Полша е въвлечено в дълготраен спор с Брюксел по отношение на извършените преди няколко години правосъдни промени, които съгласно Европейски Съюз подкопават независимостта на съдилищата.
Матеуш Моравецки, министър председател на Полша
Но обществените финанси на Полша са подложени на голямо напрежение поради войната в Украйна, което прави достъпа до безвъзмездните средства в размер на 23,9 милиарда евро и евтините заеми в размер на 11,5 милиарда евро от решаващо значение за най-голямата разрастваща се стопанска система в Европа.

Предложените промени може да срещнат съпротивата на ултраконсервативната партия " Единна Полша ", която е младши сътрудник в държавното управление, което заплашва сплотеността на ръководещата коалиция преди изборите през 2023 година и може да я сложи в обстановка, в която тя се нуждае от поддръжката на опозицията за законодателството.

" Днес няма време да продължаваме да се дърпаме и по тази причина се обърнах към опозиционните партии с апел да сложим завършек на този развой допустимо най-скоро ", съобщи на конференция министър-председателят Матеуш Моравецки.

Депутатът от " Солидарна Полша " Марчин Варчол съобщи, че партията би трябвало да се запознае с проектоизмененията, преди да вземе решение.

Борис Будка от демократичната партия " Гражданска платформа " съобщи, че депутатите от опозицията ще работят по законопроекта, само че той не може да бъде интензивен.

Според него първото четене на законопроекта може да се състои през днешния ден, а вероятно той може да бъде гласуван през идната седмица.

Последният детайл от разногласието с Брюксел се отнасяше до така наречен дисциплинарна камара за съдиите. Върховният съд на Европейски Съюз изиска тя да бъде разпусната и наложи на Полша санкции в размер на 1 млн. евро дневно за това, че не го е направила.

Правителството размени камарата с различен орган, само че съгласно критиците това не е решило главния проблем с политизирането на правосъдната система. /БГНЕС

Варшава / Полша
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР