Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза на пресконференция днес, че

...
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза на пресконференция днес, че
Коментари Харесай

Моравецки: Полша е против прославянето на украинския националист Бандера

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки сподели на конференция през днешния ден, че неговото държавно управление е доста сериозно към всевъзможни опити за възхваляване на украинския националистически водач от Втората международна война Степан Бандера, заяви ПАП, предава Българска телеграфна агенция.

Украинската въстаническа войска на Бандера е виновна за Волинското кръвопролитие през 1943-1945 година, при което украински националисти избиват към 100 000 поляци в районите Волиния и Източна Галиция, които преди войната са част от Полша.

" Ние сме извънредно сериозни към всевъзможни дейности за възхваляване на Степан Бандера, тук не може да има нюанси ", сподели Матеуш Моравецки. Той добави, че възнамерява да сложи въпроса " доста, доста уверено " по време на идващите си диалози с украинския министър председател Денис Шмигал.

Изявлението на Моравецки е по отношение на отдаването на респект от украинския парламент през вчерашния ден на Бандера - украински националистически водач по време на Втората международна война, който остава надълбоко разделяща историческа фигура. За едни той е воин, борил се за свободна Украйна, до момента в който за други е нарушител, виновен за убийството на хиляди поляци и евреи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР