Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза днес, че управляващата националистическа

...
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза днес, че управляващата националистическа
Коментари Харесай

Моравецки обяви победа на партията му на изборите в Полша

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки сподели през днешния ден, че ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) е спечелила парламентарните избори, съобщи Ройтерс.

" Победихме. " Право и правдивост " е спечелилият от изборите през 2023 година ", сподели той в обществената мрежа " Екс ". Управляващият блок " Обединена десница ", предвождан от ПиС печели максимален дял от гласовете (36,8 процента) на днешните парламентарни избори в Полша. Той ще получи към 200 места в долната камара на Народното събрание. Но защото за образуване на болшинство са нужни 231 места, това значи, че в случай че ПиС желае да резервира властта си, ще би трябвало да потърси съдружен сътрудник.

Опозиционният водач Доналд Туск съобщи, че демокрацията е победила и " това е краят на ръководството на ПиС ". " Никога не съм бил толкоз благополучен през живота си, както през днешния ден с това второ място. Полша победи. Демокрацията победи. Махнахме ги от власт ", сподели той.

Туск съобщи, че три опозиционни партии са събрали задоволително гласове, с цел да изместят от властта ръководещата консервативна националистическа партия.

Екзитполът на " Ипсос " сподели, че опозицията дружно евентуално е спечелила 248 места в 460-местната долна камара на Народното събрание, Сейма. Трите опозиционни партии - " Гражданската коалиция " на Туск, " Третият път " и " Новата левица " - се кандидатираха с обособени листи, само че с идентични обещания за премахване на " Право и правдивост " и възобновяване на положителните връзки с Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

Според доста поляци това са най-важните избори след 1989 година, когато след десетилетия на комунизъм се роди нова народна власт. На карта са заложени положението на конституционния ред на страната, законодателната ѝ политика във връзка с правата на ЛГБТ и абортите, както и връзките с други страни на страната, която е основен съдружник на Украйна след пълномащабната инвазия на Русия.

Според доста поляци това са най-важните избори след 1989 година, когато след десетилетия на комунизъм се роди нова народна власт. На карта са заложени положението на конституционния ред на страната, законодателната ѝ политика във връзка с правата на ЛГБТ и абортите, както и връзките с други страни на страната, която е основен съдружник на Украйна след пълномащабната инвазия на Русия. Право и правдивост подкопава механизмите за баланс сред управляващите, с цел да получи по-голям надзор върху държавните институции, в това число съдилищата, публичните медии и самия избирателен развой. Други виждат заплаха за стопанската система в метода на ръководство на партията и считат, че високите обществени разноски са засилили инфлацията. Освен това в полската стопанска система има високо ниво на държавна благосъстоятелност, а ръководещата партия е построила система за застъпничество, като е раздала хиляди работни места и контракти на свои лоялни членове, отбелязва АП.

Подкрепата за партията се понижа след последните избори през 2019 година на фона на високата инфлация, обвиняванията в семейственост и търканията с европейските съдружници. През 2019 година " Право и правдивост " завоюва близо 44 % от гласовете, с към 7 пункта повече от в този момент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР