Министър-председателят на Нова Зеландия обяви неочаквано оттеглянето си от поста.

...
Министър-председателят на Нова Зеландия обяви неочаквано оттеглянето си от поста.
Коментари Харесай

Вече нямам сили да ръководя страната: Джасинда Ардърн подаде изненадващо оставка - Свят

Министър-председателят на Нова Зеландия разгласи ненадейно отдръпването си от поста. На първата си конференция за 2023 година Джасинда Ардърн разгласи, че към този момент няма " задоволително сили " да управлява страната и ще спре да го прави идващия месец. 42-годишната Ардърн показа, че шестте " сложни " години на поста са ѝ се отразили отрицателно.

Тя ще подаде оставка и от управителния пост в Лейбъристката партия до 7 февруари. През идващите дни ще се организира гласоподаване за установяване на неин заместител.

В Нова Зеландия ще се проведат общи избори на 14 октомври.

Ардърн е взела решението си през лятната си почивка, когато е имала време да обмисли бъдещето си. " Надявах се през този период да намеря това, което ми е належащо, с цел да продължа, само че, за жалост, това не се случи и ще направя неприятна услуга на Нова Зеландия, в случай че продължа ", сподели тя пред кореспонденти.

Ардърн стана най-младата жена, застанала отпред на държавно управление в света, когато беше определена за министър-председател през 2017 година Тогава беше на 37 години. Година по-късно тя стана втората жена международен водач, която е родила, до момента в който е била на поста си. Тя преведе Нова Зеландия през пандемията от COVID-19 и последвалата я криза, стрелбата в джамията в Крайстчърч и изригването на вулкана на Белия остров.

" Едно е да водиш страната си в спокойно време, друго е да я водиш в рецесия - сподели тя. - Тези събития... бяха натоварващи поради тежестта и непрекъснатия им темперамент. Никога не е имало миг, в който да се усещаме по този начин, като че ли просто управляваме. "

Ардърн изведе Лейбъристката партия до съкрушителна победа на изборите през 2020 година, само че съгласно изследванията на публичното мнение през последните месеци известността ѝ във вътрешен проект е спаднала до ново дъно.

Тя обаче съобщи, че не подава оставка, тъй като счита, че лейбъристите не могат да завоюват изборите, а тъй като счита, че ще ги завоюват.

Ардърн изброи достиженията на своето държавно управление в региона на изменението на климата, обществените жилища и намаляването на детската беднотия като такива, с които изключително се гордее, само че съобщи, че се надява новозеландците да я запомнят " като човек, който постоянно се е опитвал да бъде добър ". " Надявам се да оставя на новозеландците убеждението, че можеш да бъдеш общителен, само че мощен, съпричастен, само че съдбоносен, оптимистичен, само че целеустремен. И че можеш да бъдеш собствен личен водач - подобен, който знае по кое време е време да си тръгне ", сподели тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР