Министър-председателят на Косово Албин Курти в понеделник обвини Сърбия в

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти в понеделник обвини Сърбия в
Коментари Харесай

Косово иска разделяне на преговорите с ЕС и Сърбия

Министър-председателят на Косово Албин Курти в понеделник упрекна Сърбия в липса на воля за нормализиране на връзките с Прищина , оповестява N1.

след среща на водачите на Западните Балкани и чиновници на Европейския съюз (ЕС) в столицата на Северна Македония Скопие, Курти сподели, че Белград няма нито воля, нито предпочитание за процеса на нормализиране, добавяйки, че той прикани за делене на процесите на европейска интеграция и нормализация за Косово.

Не би трябвало да бъдем наказвани, тъй като сме естествена, демократична страна, която би трябвало да възстановява връзките с страна, която не е демократична, сподели той пред кореспонденти в Скопие. Той добави, че Косово, където 94 % от обществото желае да се причисли към Европейски Съюз, не би трябвало да бъде пленник на страна, в която единствено 35 % от обществото поддържа участието.

Косовският министър председател сподели още, че сега разговорът Белград-Прищина е в ход на равнище основни договарящи, без изгледи за среща на високо равнище в скоро време.

Курти сподели, че ограниченията за сигурност по отношение на Сърбия ще останат в действие, до момента в който съществуват паравоенни групи.
 С петиция косовските сърби отстраняват кметовете албанци
С петиция косовските сърби отстраняват кметовете албанци

Изборите предходната година доведоха до конфликти

Припомняме, че етническите сърби в Северно Косово започнаха тази година акция за събиране на подписи, с цел да отстранят четирима етнически албански кметове. Заради избора на кметовете  предходната година набъбна напрежението сред Сърбия и Косово.

Петиции са били популяризирани в общините Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин Поток, където живее по-голямата част от етническото сръбско малцинство в Косово.

Поддръжниците на нови общински избори се нуждаят от подписите на най-малко 20% от имащите право на глас.

" Като демократична страна ние зачитаме правата на всички жители без никакво етническо разграничаване и това право ще бъде зачитано ", сподели по-рано през януари косовският президент Вьоса Османи, чийто етнически генезис е албански.

Етническите извоювани от етнически албанци. Те се пробваха да блокират определените претенденти да пормат постовете си месец по-късно. Десетки бяха ранени и от двете страни, когато протестиращите се сблъскаха с косовската полиция и по-късно с мироопазващите сили на НАТО.
 Косово все по този начин вижда опасност в Сърбия
Косово все по този начин вижда опасност в Сърбия

Министърът на защитата Еюп Македонци упрекна Европейски Съюз, че не взе отношение за сръбската експанзия в Банска

Премиерът на Косово Албин Курти сподели през лятото, че общинските избори могат да бъдат повторени, в случай че поддръжниците си обезпечат основа, която дава отговор на конституционните правила, като да вземем за пример петиция.

Косово продължава да вижда опасност в дейностите на Сърбия и управляващите смятат, че има съображение косоварите да се усещат в заплаха. Това съобщи при започване на януари министърът на защитата Еюп Македонци. По думите му Сърбия поддържа въоръжени паравоенни групировки. Белград е разположил три военни бригади в южната част на своята територия и е основала 48 оперативни бази по граничната линия с Косово.

Прищина не е удовлетворена, че Европейски Съюз По думите му, офанзивата от 24 септември е била подкрепена от държавните структури на Сърбия, а задачата е била тази част от територията на Косово да бъде отделена. Той има вяра, че към момента има риск и опасност от повтаряне на този случай.

  Враждата се трансформира в спънка в така и така противоречивите връзки сред двете страни, 25 години след 10-седмичните натовски бомбардировки на Сърбия, откакто нейните сили направиха акция за етническо пречистване против албански мюсюлмани в Косово. Сърбия не признава Косово. То не е прието и от пет страни от Европейски Съюз: Испания, Словакия, Кипър, Румъния и Гърция.
 От събота Косово глобява за сръбски номера на колите
От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

До петък са били пререгистрирани 3300 транспортни средства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР