Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега

...
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега
Коментари Харесай

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху атакува остро полския си сътрудник Матеуш Моравиецки за изявлението му, че евреи са били измежду причинителите на Холокоста.

По думите на Нетаняху, мненията на Моравиецки по време на Мюнхенската конференция за сигурност са " възмутителни ".

Премиерът на Израел добави, че те показвали " некадърност за схващане на историята ".

Спорът идва седмици, откакто Израел жигосах нов полски закон, който не разрешава Полша да бъде упреквана в съучастничество в нацистките закононарушения.

Законът беше подписан от полския президент Анджей Дуда, само че той също по този начин се обърна към Конституционния съд на Полша, с цел да се произнесе дали нарушава полската конституция.

В Мюнхен Моравиецки отговаряше на въпрос на публицист, който го попита дали някой, който споделя, че е имало поляци, които са взели присъединяване под някаква форма в Холокоста, ще бъде обсъждан като нарушител в Полша според новия закон.

Моравиецки отговори: " Изключително значимо е първо да се разбере, несъмнено, няма да бъде наказуемо, няма да бъде обсъждано като закононарушение да се каже, че има полски причинители и съучастници - както имаше еврейски причинители, както имаше съветски причинители, както имаше украински... освен немски причинители. "

Моравиецки към момента не е дал отговор обществено на рецензиите на Нетаняху. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР