Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони заяви, че няма да позволи

...
Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони заяви, че няма да позволи
Коментари Харесай

Мелони пред ООН: Италия няма да се превърне в бежанския лагер на Европа

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони съобщи, че няма да разреши страната и́ да се трансформира в " бежанския лагер на Европа ", откакто хиляди мигранти акостираха на италианския бряг, което накара Франция да ускори контрола по границата си с Италия.

Джорджа Мелони съобщи пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, че големият брой хора, идващи в Лампедуза (средиземноморски остров – бел.ред.) е сложил Италия " под необикновен напън ", заяви „ Гардиън “.

Лампедуза още веднъж се трансформира в огнище на имиграция в Европа, откакто през последната седмица там дойдоха повече от 11 000 души, а на 19 септември в Бриндизи бяха докарани съвсем 500 души, избавени от транспортен съд на неправителствена организация, с което броят на акостиралите в Италия до момента през тази година доближи над 127 000 души - над два пъти повече от същия интервал на 2022 година

По-голямата част от бежанците, идващи в Лампедуза, се трансферират в претъпкани приемни центрове в Сицилия. На 18 септември стотици хора избягаха от център в Порто Емпедокле в обезверено търсене на храна.

Много хора се пробват да си проправят път на север до границата с Франция, където от години френската полиция употребява безмилостна тактичност, с цел да направи граничния пункт непристъпен. Париж стегна контрола върху влаковете, движещи се сред италианския граничен град Вентимилия и френския Кан, защото броят на идващите в Лампедуза набъбна, само че отхвърли известията в италианската преса, че е разположил " антитерористична " задача, с цел да спре хората, влизащи в страната.

По време на визитата си на средиземноморския остров Мелони съобщи, че " бъдещето на Европа е застрашено ", в случай че страните от Европейски Съюз не работят дружно, с цел да предложат " съществени решения ".

Италианският министър председател беше главното настоящо лице в договорката за 105 млн. паунда, подписана през юли сред Европейски Съюз и Тунис за прекъсване на противозаконната миграция. Въпреки това броят на хората, които доближават Италия, се е нараснал с съвсем 70% след подписването на договорката.

През предходната седмица на група евродепутати беше отказано влизане в Тунис, което породи нови опасения по отношение на уговорката на тунизийския президент Каис Саид да отговори на опасенията за нарушение на човешките права. Преди това той съобщи, че Тунис няма да бъде гранична защита на Европа.

По-рано през тази седмица стана ясно, че държавите-членки на Европейски Съюз, са изразили " недоумение " по отношение на събитията, свързани с пакта с Тунис. В свое първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че през юли страните от Европейски Съюз са изразили устно и документално своите опасения, само че не са ги обявили обществено заради политическата сензитивност на въпроса.

Европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей съобщи, че договорката е добра. " Не можете да очаквате, че ще разбиете мрежата на контрабандистите за два месеца ", сподели той.

Вархей означи, че плодовете на пакта стартират да се демонстрират макар пристигналите 114 000 мигранти през първите осем месеца на годината.

" През 2022 година тунизийската брегова защита е прихванала 9 376 мигранти, а тази година към този момент са 24 000. Миналата година те избавиха и 32 459 души в морето, а тази година към този момент са 50 000. Те усилиха напъните си повече от два пъти, само че за жалост трафикантите ги усилиха четирикратно или даже повече. " - сподели еврокомисарят.

Мелони също по този начин отхвърли рецензиите към съглашението, като съобщи пред асамблеята на Организация на обединените нации, че " то е модел, който може да се употребява и с други страни ".

Италия и Европейски Съюз имат сходна договорка с Либия. Там също има известия за тежки нарушавания на човешките права в лагерите за задържане, в това число за побои, изтезания и изнасилвания.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която придружи италианския министър председател по време на визитата и́ в Лампедуза, прикани държавите-членки на Европейски Съюз, да се възползват от механизма, който им разрешава непринудено да одобряват мигранти, с цел да понижат тежестта върху Италия.

Досега обаче никой не се е отзовал, а френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи, че въпреки Франция да е подготвена да спомага за депортирането на хората в родните им страни, тя " няма да одобри " мигрантите, идващи в Лампедуза.

Мелони разкритикува политиката на Европейски Съюз за преразпределение, като сподели, че имиграцията " в никакъв случай няма да бъде решена, в случай че се приказва единствено за преразпределение " и че единственият метод за решение на казуса е " да се спре заминаването ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР