Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри се съгласи да подаде оставка

...
Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри се съгласи да подаде оставка
Коментари Харесай

Премиерът на Хаити подаде оставка след сриването на закон и ред

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри се съгласи да подаде оставка след седмици на възходящ напън и възходящо принуждение в бедната страна, оповестява „ BBC “.

Новината идва, откакто районните водачи се срещнаха в Ямайка в понеделник, с цел да обсъдят политически я преход в Хаити . В момента Хенри е блокиран в Пуерто Рико, откакто е бил възпрепятстван от въоръжени банди да се върне вкъщи. Във видео послание, в което разгласи оставката си, Хенри прикани хаитяните да запазят успокоение. В него той споделя:

„ Правителството, което управлявам, ще подаде оставка незабавно след установяването на временен съвет . “

И още:

„ Искам да благодаря на хаитянския народ за опцията, която ми беше предоставена. Моля всички хаитяни да запазят успокоение и да създадат всичко допустимо, с цел да се възвърнат мирът и стабилността допустимо най-бързо. “

Хенри, който ръководеше страната сякаш краткотрайно от юли 2021 година след убийството на някогашния президент Жовенел Мойс , неведнъж отлагаше изборите, заявявайки, че първо би трябвало да се възвърне сигурността. Много хаитяни се съмняваха, че той ръководи страната толкоз дълго без определен президент .

Тежко въоръжени банди стегнаха хватката си по улиците на столицата Порт-о-Пренс и нападнаха основния затвор, с цел да оказват помощ на хиляди пандизчии да избягат. Те желаеха и оставката на неизбрания министър председател. Столицата Порт-о-Пренс и покрайнините са в едномесечно изключително състояние , като полицейският час е продължен.

Матиас Пиер, някогашен министър на изборите в Хаити, заяви новината за оставката на Хенри в програмата Newsday на BBC, преди тя да бъде доказана обществено. Той дефинира актуалната обстановка в страната като „ доста несигурна “. И акцентира:

„ Полицейските сили са слаби и повече от 40 полицейски ръководства са унищожени. Армията е доста лимитирана и не е оборудвана; членовете на бандата заемат по-голямата част от центъра на Порт-о-Пренс и някои държавни щабове. Много скоро хората ще останат без храна, медикаменти и… здравна помощ.

Пиер заяви още, че бандите в този момент упорстват да бъдат част от всяка нова договорка за шерване на властта , добавяйки, че сходно политическо съглашение е невероятно без „ поддръжката “ на интернационалните въоръжени сили.

Хенри беше в Кения, с цел да подпише съглашение за разполагането на интернационалните сили за сигурност, които да оказват помощ за справяне с насилието, когато коалиция от банди нападна полицейски сектори и щурмува два от най-големите затвори в Хаити. Самолет, на който Хенри се возеше, беше спрян да кацне след продължителни офанзиви на интернационалното летище в Хаити. Оставката му се чака от няколко дни. Групата от карибски народи Caricom обясни позицията си, че от тях той се счита за спънка за стабилността на Хаити и че ще би трябвало да се отдръпна, с цел да може да стартира прекосяването към временен съвет

Първоначално настояването на Белия дом беше Хенри да се върне в Хаити, с цел да следи преходния развой, само че свирепостта на борбите в страната промени мнението на Вашингтон през последните дни. Без поддръжката нито на Държавния департамент на Съединени американски щати, нито на неговите съседи, стана ясно, че Хенри няма друга опция, с изключение на да се отдръпна.

Ариял Хенри изрази предпочитание да се върне в Хаити, само че обстановката със сигурността би трябвало да се усъвършенства, преди той да може да го направи, съгласно Съединени американски щати, които участваха в договарянията в Кингстън в понеделник. Високопоставен американски чиновник издаде, че Хенри е взел решение да се отдръпна още в петък, само че е изчакал публично известие, с цел да могат да се проведат диалози.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отпусна още 100 милиона $ (78 милиона английски лири) на подкрепяните от Организация на обединените нации сили за сигурност от 1000 души, които се чака Кения да управлява в Хаити. Стана ясно, че препоръчаният принос на Съединени американски щати към силите за сигурност в този момент възлиза на 300 милиона $ след изказването на Блинкен, с още 33 милиона $, отпуснати за филантропична помощ.

Говорейки след срещата, ръководителят на групата Caricom и президент на Гвиана Ирфаан Али посочи:

„ Потвърждаваме оставката му след основаването на временен президентски съвет и назначението на краткотраен министър-председател. “

Президентът Али разяснява, че преходният президентски съвет ще има двама наблюдаващи и седем члена с право на глас, в това число представители на няколко обединения, частния бранш и гражданското общество, и един набожен водач.

Съветът е акредитиран да назначи „ бързо “ краткотраен министър-председател , посочи той и добави, че всеки, който има намерение да се кандидатира на идващите избори в Хаити, няма да може да взе участие.

Надяваме се съветът да проправи пътя за първите избори в Хаити от 2016 година, написа още изданието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР