Министър-председателят на България Кирил Петков публикува текст във „Франкфуртер Алгемайне

...
Министър-председателят на България Кирил Петков публикува текст във „Франкфуртер Алгемайне
Коментари Харесай

Кирил Петков: Заедно срещу зависимостта от руски газ

Министър-председателят на България Кирил Петков разгласява текст във „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “

Текстът популяризира пресслужбата на Министерски съвет, публикуваме го без редакторска интервенция:

Войната, която опустошава градовете в Украйна и убива почтени хора, няма единствено военни измерения. Войната ни сложи пред жизненоважни избори: сред взаимозависимост и суверенитет, сред дълготрайна сигурност и краткосрочна непоклатимост, сред демократична народна власт и шовинизъм. Именно това се случва в България през последните дни.

Още преди решението на Газпром от 27-ми април, с което компанията едностранно и в нарушаване на съществуващия контракт приключи доставките на газ към България и Полша, ние знаехме, че този риск съществува. За повече от десетилетие ръководството на Борисов беше постигнало няколко потресаващи резултата: 95% взаимозависимост от съветския газ, недовършен интерконектор с Гърция, бързо построен газопровод през България към Унгария, с единствената цел - пренос към други страни. Като прибавим към това и схващането, че българите са главно русофили и актуалната коалиция е комплицирана и нестабилна, като спря газа на България, Путин заложи на троен резултат.

На първо място той искаше да показва, че може да дестабилизира едно европейско държавно управление, заявило политика на нулева приемливост към корупцията. Както в доста други страни, по този начин и в България, точно посредством корупцията Русия оказва въздействие върху държавната политика. Второ, надявайки се на ново, проруско ръководство, Кремъл цели да върне още веднъж съветското въздействие в България - страна с исторически благосклонности към Русия, която обаче след сложен интервал на преход осъзнато е взела решение за участие в НАТО и Европейски Съюз.

Прицелвайки се в България и Полша, Кремъл разчиташе на това да внесе напрежение и да провокира разцепление в Европейския съюз. Фактът, че все още Европейски Съюз резервира своята единност и увереност против Русия, евентуално бе най-голямата изненада за мнозина. Именно тук Кремъл видя добра опция, с цел да се опита да пречупи тази увереност. Ако поради едностранно нарушен контракт България спре да получава газ от Газпром, а Германия и други страни косвено биват застрашени или уверени чрез по-добри условия - не е ли това подобаващ метод да се показва, че има разнообразни съсловия страни-членки?

Разбрахме, че в тази обстановка България би трябвало да остане непоколебима и бързо започнахме да търсим различни източници на газ за битовите консуматори и бизнеса, като преминахме от 95 % към 0% взаимозависимост. При визитата ми във Вашингтон подписахме контракт за доставка на американски полутечен газ. Предоговорихме изискванията с консорциума Шах Дениз, с цел да може страната ни да получава още веднъж газ от Азербайджан, откакто предходното ръководство е отказало тази опция по необясними аргументи.

Трябва да се означи, че в рецесия като актуалната пазарният интерес би трябвало да отстъпи пред стратегическите съображения.

Дискусиите по отношение на взаимност и единение в трансатлантическия алианс не трябва да бъдат погазвани поради двустранни съглашения, в които огромните страни изместват по-малките. Необходимо е взаимно закупуване на газ за Европейския Съюз и съгласуван метод към достъпа до терминали и пристанища. Ние би трябвало да се поучим от грешките си от първите месеци времето на пандемията и в този случай да действаме координирано.

Българското държавно управление разчита на поддръжката и експертиза от страна на Европейската комисия за намирането на дълготрайни решения. Към това спада и делото, което ще заведем против Газпром по тази причина, че наруши контракт, който ние сме спазвали повече от 20 години. Преживяваме рецесия, която постанова смели и умни решения. В нашия случай това значи цялостен отвод от съветския газ в най-кратък период.

Общоизвестно е, че в автокрация се взимат решения по-бързо, до момента в който в демокрацията процесът на взимане на решения би трябвало да премине през институции, страни, и частни предприятия. В тази рецесия Европейскят съюз би трябвало да може да покаже освен поддръжка, а и експедитивност, и тактика. Всяко забавено деяние може да има висока цена.

Един военачалник от Първата международна война беше споделил, че по време на война, същинските експерти са тези, които могат да вземат решение практическите проблеми. Ние също би трябвало да подходим практично към компликациите, пред които ни изправят дейностите на Путин. Това означва в Европейски Съюз да помислим за снабдяването на Украйна с задоволително газ преди идната зима, да преодолеем енергийната взаимозависимост на България, да помогнем на Словакия да е по-независима от съветски петрол. Ако в този момент да вземем за пример намерим механизъм, посредством който във времето да понижим разликата сред пазарната цена за газа и цената на Газпром, тогава това решение ще спомогне да запазим доближаването в тези общества, които са по-податливи на съветско въздействие. Така ще покажем на Путин, че не може просто да стартира борби против дребни страни, защото дружно отвръщаме на опитите му да ни дестабилизира. В последна сметка, в случай че най-зависимата от съветски газ страна в Европейски Съюз с ползване от единствено 3 милиарда куб.м. газ на година, може бързо да стане самостоятелна, то това е един тип тест за целия Европейски съюз. Аз имам вяра, че Европа може да издържи този тест.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР