Министър-председателят на България академик Николай Денков беше сред официалните лица

...
Министър-председателят на България академик Николай Денков беше сред официалните лица
Коментари Харесай

Николай Денков: Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматната програма с федерациите

Министър-председателят на България учен Николай Денков беше измежду формалните лица посрещнали на летище " София " българските шахматистки, които осигуриха на страната ни златния орден от европейското отборно състезание в Будва, Черна гора - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

Пред медиите Денков взе отношение по казуса с неналичието на финансиране на този спорт у нас и увери, че пари за шахмата ще има, когато бъдат позволени проблемите сред другите федерации, които претендират за лиценз.

" Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматната стратегия с федерациите. В момента лиценз има единствено една от тях, към която тези девойки не принадлежат. Това, което е извънредно значимо в този момент е, че съумяха да се съберат в последния миг и да създадат тим за европейското, тъй като можеше и този миг да се изпусне ", безапелационен бе министър председателят Денков.

В същото време, както към този момент стана ясно, българският народен тим не е получил никакво финансиране за присъединяване си по време на шампионата в Черна гора, което е станало факт само с помощта на новоучредената преди два месеца Българска спортна шахматна федерация. В момента пък притежателят на лиценз от спортното министерство е Българска федерация по шахмат 2022.

" За да ни позволен до присъединяване в това състезание, което не се е случвало от доста години, приносът е на Българската спортна шахматна федерация. Тя беше основана преди два месеца с ръководител Милен Василев и почетен ръководител Антоанета Стефанова. Всичките състезателки в този тим обаче са постоянно картотекирани и членуват в своите клубове, които са част от единствената лицензирана шахматна федерация у нас - Българска федерация по Шахмат 2022 (БФШ 2022) ", разяснява пред Българска национална телевизия треньорът на Нургюл Салимова Живко Желев.

По същото време ръководителят на БФШ 2022 Васил Антонов съобщи, че единственото значимо в този миг е само историческата победа.

" Благодаря на спомоществователите, които направиха допустимо присъединяване на българския народен тим по шахмат в Будва, с цел да можем да осъществяваме опциите на нашите шахматисти, някои от които се приготвят повече от 10-15 години ", съобщи Антонов.
 Историческо! България е Европейски първенец по шахмат при дамите!
Историческо! България е Европейски първенец по шахмат при дамите!

Българките победиха в надпреварата
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР