Министър-председателят на Армения Никол Пашинян изрази ангажимента си да подпише

...
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян изрази ангажимента си да подпише
Коментари Харесай

Арменският премиер се надява на мирно споразумение с Азербайджан „през следващите месеци“

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян изрази уговорката си да подпише спокойно съглашение с Азербайджан през идващите месеци и да откри дипломатически връзки след десетилетия на спор сред съседи.

Забележките пристигнаха в четвъртък, единствено седмици откакто Баку си върна региона на Нагорни Карабах от етническите арменски сепаратисти.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла „ Те ни убиха, по какъв начин можем да живеем с тях в мир? “ „ Няма да дадем земята си, няма късмет “: арменци край Нахичеван Армения споделя, че договарянията Пашинян-Алиев са анулирани завършек на списъка

„ В момента работим върху проектоспоразумението с Азербайджан за мир и нормализиране на връзките и се надявам този развой да завърши сполучливо през идващите месеци “, сподели Пашинян в послание към интернационален стопански конгрес в грузинската столица, Тбилиси.

Той сподели, че бъдещият кротичък контракт ще се основава на взаимното признание на границите на кавказките съседи от руската ера.

Министър-председателят на Азербайджан Али Асадов също сподели на форума, че Баку е зает с мира и възобновяване на транспортните връзки с Армения от 2020 година насам. Все отново напредъкът зависи от желанието на Ереван да работи.

Азербайджанският президент Илхам Алиев сподели по-рано, че мирният контракт с Ереван може да бъде подписан до края на годината.

Миналия месец Азербайджан стартира атака, с цел да си върне Нагорни Карабах, който в интернационален проект се преглежда като територия на Азербайджан, само че се ръководи от етнически арменски сепаратисти от 90-те години на предишния век.

Офанзивата провокира всеобщото изселване на множеството от 120 000 етнически арменци в Карабах.


Коментарите на Пашинян идват на фона на напъните за подсилване на мира в района, само че напредъкът е променлив и граничните конфликти не престават.

В изявление за The Wall Street Journal в сряда арменският водач сподели също, че не вижда преимущество в това да продължи да разполага съветски военни бази на своя територия.

Руското военно наличие в Армения включва гарнизон на две места и авиобаза.

Москва от дълго време се счита за поръчител за сигурността на Армения в Южен Кавказ, район, кръстосан с нефтопроводи и газопроводи.

В отговор на мненията Кремъл съобщи в четвъртък, че се надява арменските управляващи да изяснят позицията на Пашинян.

Отношенията сред Русия и Армения се утежниха през последните месеци, като Ереван упрекна Москва, че не я поддържа против Азербайджан, с който Русия също е съдружник.

Армения и Азербайджан са въвлечени в 30-годишен спор за Нагорни Карабах. Двете страни нямат дипломатически връзки и общата им граница остава мощно укрепена.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР