Министър-председателят Кирил Петков приветства решението на Конституционния съд, което дава

...
Министър-председателят Кирил Петков приветства решението на Конституционния съд, което дава
Коментари Харесай

Премиерът Петков приветства решението на КС, даващо възможност правосъдният министър да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор

Министър-председателят Кирил Петков приветства решението на Конституционния съд, което дава опция правосъдният министър да желае предварителното освобождение на основния прокурор.

Пред публицисти в Белград министър председателят изрази убеденост, че министър Надежда Йорданова ще внесе във Висш съдебен съвет обстоятелства, ясно показващи, че при основния прокурор има непозволени дейности. Петков съобщи още, че от тук нататък въпросът е дали Висш съдебен съвет е подготвен да поеме отговорността, която му е дадена по Конституция и да си свърши работата.

„ Трябва ясно да стартираме да приказваме за какво и по какъв начин прокуратурата до този миг не е била настояща в цялостния смисъл на думата “, сподели още министър председателят Кирил Петков. Министър-председателят напомни за редица тематики и въпроси, за които от дълго време се приказва в обществото като за евентуален риск. Петков добави, че в развой на правене е и лист, който ще бъде импортиран в прокуратурата.

Министър-председателят Кирил Петков удостовери още веднъж пред медиите безапелационната си позиция против така наречен „ златни паспорти “ и напомни, че точно актуалният кабинет е предложил законопроект по тематиката. „ Лично дадох обещание на всичките мои срещи в Европейската комисия и на всички места другаде, че тези „ златни паспорти “ ще бъдат завършени “, посочи Петков. Премиерът изрази схващане към други партии, които се пробват да се показват за част от смяната, само че попита къде са били до момента, за какво не са фокусирали публичното мнение върху тематиката. „ Изведнъж идва нашето държавно управление, ние споделяме, че това е една от основните тематики и те се пробват да яхнат вълната. Но не става единствено с изразителност. Трябва да има същинско желание “, безапелационен беше министър председателят Кирил Петков.

В отговор на журналистически въпрос за вандалския акт след взаимното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, министър председателят Кирил Петков напомни, че българското външно министерство към този момент реагира по тематиката с публична нота. Същевременно обаче министър-председателят уточни, че не би трябвало да се позволява провокации да изместват фокуса от градивния звук. Петков съобщи, че е разговарял с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. „ И двамата подчертахме, че ще работим да премахнем всички такива произшествия, ще имаме нулева приемливост към провокациите и имаме вяра, че това по никакъв метод няма да понижи скоростта и да спре нашите дейности. Ние имаме обща цел и това е добросъседство и положителните взаимоотношения, които заложихме от първата среща “, съобщи Петков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР