Министър-председателят Кирил Петков говори пред журналисти в Брюксел.ЕК ще преговаря

...
Министър-председателят Кирил Петков говори пред журналисти в Брюксел.ЕК ще преговаря
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков след срещата на евролидерите: ЕК ще преговаря с Газпром от наше име

Министър-председателят Кирил Петков приказва пред публицисти в Брюксел.

Европейска комисия ще договаря с " Газпром " от наше име, съобщи министър председателят след срещата на върха с евролидерите. Включи се концепцията за потанциален таван на цените, само че тя би трябвало да бъде оценена, добави той.

Това, че ще преговаряме дружно със страните от Европейски Съюз, към този момент трансформира напълно играта в договарянията, акцентира министър председателят.

Ще би трябвало да преговаряме на равни начала, по напълно друг метод. Това беше голяма победа за българския интерес.

Сваляйки цената на газа, при едни положителни договаряния, които чакаме, това би свалило цената на тока, а от там и инфлацията, акцентира българският министър председател.

Едната група страни желаеха явен таван за закрепена цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат доста дълготрайни контракти на доста положителни цени. Ето за какво прехвърлихме тази част на тавана към Комисията, само че това, че ще преговаряме с " Газпром " всички страни, беше една огромна стъпка, изясни Петков.

Газовите складове ще би трябвало да се пълнят, само че ще има взаимен механизъм за поддръжка, защото не всички страни в Европейски Съюз имат складове, добави Петков.

Петков е в Брюксел, където втори ден не престават срещите на европейските водачи. Акцентите в диалозите през днешния ден са високите цени на електрическата енергия и елиминирането на съветската газова взаимозависимост.

Преди началото на срещата тази заран министър председателят разяснява, че.

" България поддържа напълно Украйна и Зеленски ни благодари. Обсъдихме с Байдън по какъв начин корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Това е инструментът, работиш с политическата буря, в случай че си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои планове, това се оказва, че не е единствено в България, това е инструмент, който Путин е употребявал, с цел да осъществя геополитическите си цели на Балканите ", съобщи Кирил Петков.

Кирил Петков разяснява и тематиката с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Ако не беше се случил този арест, в никакъв случай нямаше да стигнем до този резултат. Сега просто, прокуратурата няма избор. Така че, ето - стъпка напред. По-бавно, само че е в вярната посока, съобщи Петков.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР