Министър-председателят Кирил Петков е домакин на канцлера на Федерална република

...
Министър-председателят Кирил Петков е домакин на канцлера на Федерална република
Коментари Харесай

Шолц в София: Настоятелно подкрепям започването на преговори с Албания и РСМ

Министър-председателят Кирил Петков е хазаин на канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц през днешния ден. В Министерския съвет двамата организираха среща на четири очи, последвана от пленарно съвещание на двете делегации.

Акценти на диалога сред Петков и Шолц бяха опциите за задълбочаване на двустранните връзки, както и настоящи въпроси и тематики от интернационалния и европейски дневен ред, в това число провокациите, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа, европейската интеграция на Западните Балкани и други

" За няколко месеца ние изградихме освен партньорски връзки, само че бих споделил и другарски. България и Германия са стратегически сътрудници. Това е най-големият наш сътрудник в Европейски Съюз и на днешната полемика ние продължихме тематиката, че това стратегическо партньорство единствено може да се уголемява. Обединихме се, че единствено дружно можем да реализираме задачите на енергийна самостоятелност и сигурност по едно и също време ", сподели Кирил Петков по време на взаимната им конференция.

Той заяви, че дружно с Шолц са говорили и за разширението на Европейски Съюз и присъединението на Република Северна Македония.

" Темата за РСМ също беше разисквана. Ние се обединихме, че двете държавни управления не престават да работят, като българското държавно управление ясно изрече позицията на България за изискванията, които би трябвало да се случат, с цел да може да напреднем ", съобщи министър председателят на България.

От своя страна Олаф Шолц акцентира, че Германия схваща, че не е елементарно да се преодолеят историческите проблеми.

" Настоятелно поддържам постигането на единодушие за присъединението на РСМ и Албания към Европейски Съюз. Ще продължим полемиката и обмена до края на френското председателство. Заедно европейците носим отговорност за стабилността на Балканите. Нашата задача е да не разочароваме очакванията. Да принадлежим към Европа активизира много демократични сили ", сподели канцлерът.

Северна Македония би трябвало да има сигурна европейска вероятност, разясни Шолц.

" Подкрепям това, че РСМ би трябвало да извърши всички условия за започване на договаряния ", добави той.

По-късно през днешния ден Шолц ще се срещне и с президента Румен Радев.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР