Министър-председателят Кирил Петков беше изслушан от Народното събрание за резултатите

...
Министър-председателят Кирил Петков беше изслушан от Народното събрание за резултатите
Коментари Харесай

Министър-председателят Кирил Петков беше изслушан от Народното събрание

Министър-председателят Кирил Петков беше изслушан от Народното събрание за резултатите от визитата му Скопие и взаимното съвещание на държавните управления на България и Република Северна Македония.

Искането за чуване на премиера беше импортирано от народни представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Правата на българите в Република Северна Македония са голям приоритет, уточни министър-председателят Кирил Петков. Българският интерес ще бъде предпазен, българите в Република Северна Македония ще имат равни права, увери той и посочи, че министър председателят Димитър Ковачевски е декларирал политическо си желание хората с българско съзнание да бъдат вписани в конституцията, само че не се е заел със период за това.

Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са предпазени, акцентира Кирил Петков. Той означи, че България и Северна Македония приготвят взаимно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари.

Европейската комисия е подготвена да поддържа финансово построяването на жп връзка сред София и Скопие, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков. Българският министър председател описа, че при вчерашното му посещаване в Брюксел е разговарял по тематиката за транспортната съгласуваност сред двете страни с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която е изразила подготвеност за поддръжка за създаване на жп връзката сред България и Република Северна Македония, защото е стратегически и зелен план.

Във времето за парламентарен надзор на въпроси на депутати дадоха отговор вицепремиерът Борислав Сандов и министрите Бойко Рашков, Стефан Янев и Асена Сербезова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР