Министър-председателят Гълъб Донев ще посети Република Северна Македония, където по

...
Министър-председателят Гълъб Донев ще посети Република Северна Македония, където по
Коментари Харесай

Донев заминава за РСМ, ще участва в първата копка на Източната част на железопътния Коридор VIII

Министър-председателят Гълъб Донев ще посети Република Северна Македония, където по покана на сътрудника му Димитър Ковачевски ще взе участие в церемонията, отбелязваща началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор VIII, сектор Куманово – Беляковце – Крива Паланка.

Събитието ще се състои през днешния ден край град Куманово, като ще участва и заместител министър-председателят по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

Паневропейският кулоар VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия (по море). Той е основен маршрут във връзка с укрепването на свързаността на района, създавайки интермодална връзка сред Черно и Адриатическо море. Коридорът има вероятност да сътвори огромна добавена стойност за развиването на целия район. По тази причина България, Република Северна Македония и Албания поставят взаимни старания за завършването му посредством създаване на главните планове за железопътна транспортна инфраструктура на съответните им територии.

Българската страна работи интензивно за включването на Коридор VIII в предпочитаната европейска транспортна мрежа и по-конкретно – направлението София – Скопие – Дурас – Тирана да бъде несъмнено като част от европейския кулоар „ Западни Балкани “. Разширяването на железопътната мрежа ще има трайно влияние върху оформянето на трансграничното придвижване на пасажери и товари по резистентен и екологичен метод в сходство с задачите на Зелената договорка и Стратегията за умна и устойчива подвижност. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР