Министър-председателят Бойко Борисов ще открие форума „Инфраструктура за растеж“, който

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще открие форума „Инфраструктура за растеж“, който
Коментари Харесай

Банки за развитие от Цeнтрална и Източна Европа и Балканите ще си сътрудничат за развитието на инфраструктурата в региона

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие форума „ Инфраструктура за напредък “, който събира на 17 април в София представители на европейски финансови институции, национални и интернационалните банки за развиване, водещи политици и финансисти.

Българската банка за развиване инициира полемиката за по-ефективно потребление на европейските средства, Фонда за стратегически вложения (Плана „ Юнкер “) и ресурсите на националните банки за развиване месец преди срещата на високо равнище за Западните Балкани на 17 май.

Ще бъдат разисквани три съществени тематики: по какъв начин да работим с „ Плана Юнкер “, с цел да преодолеем незадоволителните вложения, изключително в инфраструктурата, по какъв начин да финансираме свързващата инфраструктура и каква да е ролята на банките за развиване. Ще се търсят нови форми за обединяване на националните, европейските и външните финансови запаси, с цел да бъдат осъществени най-важните планове за съгласуваност и напредък в района.

Правителствата и вложителите имат потребност от нови финансови модели, с цел да обезпечат финансирането на национални и свързващи инфраструктурни активи. Включването на основните финансови институции за намиране на това решение ще помогне значително.

Чрез обичайни и нови механизми за кредитиране като дълготрайни заеми, гаранции, кредитни удобства, структурирано финансиране, частни финансови начинания на финансовите пазари и други в района може сполучливо да се осъществя тактиката за развиване. По-големият бюджет на Плана Юнкер 2.0 може да подсигурява вложения в помощ на мобилизацията на ресурса на европейските национални банки за развиване и Европейска инвестиционна банка.

Темата е изключително значима при подготовката на новата европейска Многогодишна финансова рамка 2020-2026 година, която се чака да бъде показана в границите на българското председателство.

На фона на бъдещи бюджетни ограничавания и ниско равнище на вложения в района, съдействието сред фондове, банки и национални бюджети може да активизира нужното финансиране за реализиране на плановете.

Форумът на ББР „ Инфраструктура за напредък “ ще приключи с подписването на меморандум за съдействие сред пет национални и една интернационална банка за развиване. Меморандумът остава открит и за присъединението на други финансови институции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР