Министър-председателят Бойко Борисов одобри предложението на министъра на транспорта, информационните

...
Министър-председателят Бойко Борисов одобри предложението на министъра на транспорта, информационните
Коментари Харесай

Бойко Рановски – Трибуквеният комисар

Министър-председателят Бойко Борисов утвърди предлагането на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и назначи Бойко Рановски за изпълнителен шеф на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” ИААА. Това заяви през вчерашния ден държавният пресцентър. Така отдел “Пътна полиция ” в Дирекция на полицията остана без шеф най-малко за известно време.

Бойко Рановски прибира комисарската си униформа в дрешника и от понеделник влиза с костюм в постройката на една работа, чиито ръководители от време на време са били извеждани оттова с белезници. Нужно е да поясним, че макар всички купешки имена, които чиновническата мисъл ражда през годините, българите знаят, че има две структури – КАТ и ДАИ. Едната е в Министерство на вътрешните работи, другата е в транспортното министерство. Представителите и на двете махат на колите и камионите с палки, които между тях назовават “хранилки ”.

Преходът в България мина, трибуквените групировки за рекет СИК и ВИС ги няма, само че КАТ и ДАИ останаха, както и ще да ги прекръстят. Това са и двете държавни служби, които дружно с митниците, дават най-вече бройки, когато способените органи регистрират триумфите си в битката с корупцията.

Отдел “Пътна полиция ” в Дирекция на полицията, който до момента бе управителен от Рановски, в действителност е нещо като шапка, по-точно – фуражка, за всички 28 регионални служби на КАТ. Без да може да ги командват, шефовете от София, спускат от горната страна методически инструкции, наставления, обяснения и прочие, а получават от страната данните за произшествия, жертви, инспекции, санкции и така нататък В този “национален КАТ ” се раждат и концепциите за промени в законите и наредбите, които да подобрят ситуацията по българските пътища. През всичките години там най-добре са се справяли ръководители с юридическо обучение, за жалост – след пенсионирането на комисар Алекси Стратиев, такива няма.

Рановски пое поста като шеф на КАТ през март 2015 година на мястото на комисар Антон Антонов, който мина на работа в НСО. Рановски е приключил Висшето военно инженерно строително учебно заведение “Любен Каравелов ” и от 1996 до 1999 година е служил като офицер в Българската войска. От август 1999 година стартира работа в Министерство на вътрешните работи като областен контрольор в Трето софийско РПУ. От 2003 година е назначен в бранш “Териториално обслужване ” в отдел “Охранителна полиция ” на Столична дирекция на вътрешните работи. От 1 март 2005 година е чиновник в Пътна полиция, а след 10 години става неин шеф.

Годините 2012 и 2013 приключиха с по 601 жертви на произшествия, при средногодишно 1000 за последните десетилетия. Следващите 3 години до 2016 година убитите се увеличаха до 708. През 2016 година България оглави първо място в Европейски Съюз по брой на починалите на пътя по отношение на 1 млн. от популацията, а през 2017 година остана на второ място след Румъния.

През 2015 година КАТ предложи над 100 промени в Закона за придвижване по пътищата. След като 2 години се търкаляха из 43-тото Народно събрание, те влязоха в действие от януари 2017 година Станаха известни като пакета “Настимир ” по дребното име на тогавашния ръководител на транспортната комисия. Нито Рановски, нито някой различен по-висш от началник от Министерство на вътрешните работи, не се опъна на нелепите текстове, гласувани с искрено корупционна цел. Те работят и до момента и дават права на пътния служител на реда и инспектора от ДАИ да мачкат водача и превозвача, до момента в който се стигне до подкуп. За страдание, този пакет и до ден сегашен не е анулиран от 44-то Народно събрание като се изключи най-голямата идиотщина – да се санкционират по един и същи метод тези, които нямат брошура с тези, чийто период на годност на документа е изминал.

Рановски бе покровител на махането на знака пред камерите на КАТ през лятото на предходната година. Промяната разреши на патрулите да дебнат из храстите, да снимат от цивилни коли, в случай че щат – да инсталират камерите си в контейнери за отпадък. Резултатът – непосредствен до нула. Вярно е, че снимат повече коли с превишена скорост, само че какво реализираха с изключение на някой и различен лев от санкции от горната страна. Ефект, измерен в жертви и ранени, явно няма.

Стига се и до печални обстановки – от КАТ регистрират хиляди и хиляди засечени, снимани, спрени, тествани и санкционирани дневно, на седмица, на месец, а на фона на техните “ювелирни ” акции, пътните злополуки не стопират, а хората излизат на митинги да блокират следващото окървавено кръстовище или пешеходна пътека.

Миналата есен Рановски стана член на забулената в секрети работна група, която разисква разделянето на Закона на придвижване по пътищата на три елементи. Единият ще е досегашният, вторият за водачите и третият за колите и сервизите. През май Министерство на вътрешните работи разгласява три плана, в които механично се преписват до момента настоящите правила, в това число и от пакета “Настимир ”. В закона остана безумния термин “несъобразена скорост ”. Това е обичаната дъвка на всеки катаджия – от дежурния на бариерата до комисар Рановски, когато му се постанова да изясни аргументите за всяка злополука. Повече от това не го интересува.

Направени бяха близо 200 оферти за нови текстове. Лошото е че същата работна група се зае да ги преглежда, без да допусне представители на Неправителствени организации, на адвокатурата, на медии и прочие “външни създатели ”. Рановски остава в групата, само че към този момент не като началник на КАТ, а като шеф на ДАИ. Горим от неспокойствие да прочетем новите им творби, които щяха да са в род комедия, само че за жал се отнасят до нещастието, която се разиграва по българските пътища.

Призна за “слепите ” камери в новите патрулки


Комисар Бойко Рановски бе един от дребното полицейски шефове, който откри задоволително кураж през юни 2017 година да удостовери информацията на “Труд ” за “слепите ” камери на КАТ. Тогава се оказа, че 148-те мобилни камери, инсталирани в полицейски коли “Опел ”, не могат да работят добре зад предното стъкло на преди малко получените чисто нови 278 коли “КИА ”. Новият тогава вътрешен министър Валентин Радев назначи вътрешна инспекция кое длъжностно лице е подготвило изискванията за публичната поръчка. Проверката стигна до кривата круша в двора на Дирекция на полицията.

За него


Човек от кариерата


Професионалист е, човек от кариерата, има задоволително опит. Надявам се, че ще се оправи сполучливо с работата в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация ”.

Иван Вълков, народен представител от ГЕРБ, член на Комисия по превоз в Народното събрание


Смятам, че няма да се оправи


Познавам господин Рановски, той е доста свестен човек, работил съм с него. За страдание считам, че той няма да може да се оправи с „ Автомобилна администрация ”, тъй като то е напълно друга работа от военизираната конструкция на „ Пътна полиция ” в Министерство на вътрешните работи. Отделно от това, следва да се пишат нови закони. Той отива там без собствен екип в случай, че административният потенциал в организацията е под всякаква рецензия.

Димитър Ганев, някогашен началник на ИААА


Проблемите остават


С напускането на Бойко Рановски на „ Пътна полиция ”, проблемите в „ Пътна полиция ” остават и не се вземат решение. България продължава да е най-опасното място за живеене в Европейски Съюз.

Богдан Милчев, някогашен шеф на КАТ-София и специалист от Института за пътна сигурност


Нужна е смяна


Не познавам комисар Рановски и да ви кажа почтено, нямам доверие, че ще има някаква смяна в организацията. Но в случай че той настина желае да направи такава смяна, може да я реализира единствено и само, в случай че смени цялата администрация до последната секретарка.

Борис Гаврилов, ръководител на Българския авто съюз
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР