Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски

...
Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски
Коментари Харесай

Бойко Борисов ще се срещне днес с Доналд Тръмп във Вашингтон

Министър-председателят Бойко Борисов е на публично посещаване в Съединените американски щати, където през днешния ден ще се срещне във Вашингтон с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Очаква се министър председателят Борисов и президентът Тръмп да обсъдят стратегическото партньорство сред двете страни и развиването на двустранното съдействие, отбелязвайки мощните и трайни връзки, които съществуват сред България и Съединени американски щати.

Акцент в диалога ще бъде подложен върху методите за усилване на общите за двете страни ползи в региона на сигурността в подтекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация и други настоящи тематики.

Премиерът Бойко Борисов през днешния ден ще взе участие в гала по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния боец в Националния гробищен парк "Арлингтън ". Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на

Международния републикански институт Даниел Туининг и вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще организира и среща с представители на американския бизнес в постройката на Американската търговско-промишлена палата.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов публична делегация влизат вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов.

В качеството си на министър-председател Бойко Борисов три пъти е бил на посещаване в Съединени американски щати. Два пъти за присъединяване в сесии на Общото заседание на Организация на обединените нации - от 18 до 24 септември 2010 година за присъединяване в 65-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации и от 23 до 29 септември 2018 година за присъединяване в 73-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Един път е бил на публично работно посещаване в Съединени американски щати по покана на президента на Съединени американски щати Барак Обама от 1 до 5 декември 2012 година

Като част от съдействието сред двете страни и за повишение на отбранителните качества на Военновъздушните сили България ще придобие осем изтребителя F-16 Block 70.

На 16 януари 2019 година Народното събрание разпорежда на Министерския съвет на България да приготви плана на интернационалния контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати. В осъществяване на решението са извършени договаряния сред държавните управления на двете страни за придобиването на осем самолета F-16 Block 70 на концерна "Локхийд Мартин ", въоръжение и обвързваните с тях системи за дълготрайна употреба и поддръжка, както и за цялостна подготовка на водачите и помощния личен състав.

На 11 юли 2019 година в София министърът на защитата на България Красимир Каракачанов в осъществяване на Решение на Министерския съвет 398 от 10 юли 2019 година подписва четири интернационалните контракта за цялостната доставка на осем самолета и оборудването към тях.

На 8 август 2019 година Министерството на защитата превежда сумата от 1,2 милиарда $ на Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността (DSCA) по сметка на Република България. На 12 август 2019 година организацията удостоверява приемането на средствата и влизането в действие на договорите за американската страна.

На 2 септември 2019 година от пресцентъра на Министерството на защитата оповестяват, че Конгресът на Съединени американски щати e одобрил предлагането на Държавния департамент за разпределяне на 56 153 980 щатски $ на България по Програмата за задгранични военни продажби (FMF), с които ще се добавят подадените от България 1,2 милиарда щатски $ по четирите контракта сред държавните управления на България и Съединени американски щати за доставка на самолети F-16 Block 70.

Сроковете за доставка на самолетите са ориентировъчни, като първите два самолета - военен и учебно-боен, ще бъдат доставени в средата на 2023 г.; идващите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 година, а последните два - един военен и един учебно-боен, които ще бъдат употребявани за образование на наш летателен и инженерно-технически състав в Съединени американски щати през това време, би трябвало да бъдат доставени през първото тримесечие на 2024 година Изграждането на нужната инфраструктура в авиобазата, където ще оперират новите самолети, е напълно отговорност на българската страна и би трябвало да е подготвена преди доставката на изтребителите и съответното съоръжение за употребата им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР