Министър-председателят акад. Николай Денков възложи на контролните и разследващите органи

...
Министър-председателят акад. Николай Денков възложи на контролните и разследващите органи
Коментари Харесай

Денков възложи проверка на наследените „служебни“ кризи

Министър-председателят акад. Николай Денков разпореди на контролните и проверяващите органи към изпълнителната власт да ревизират по какъв начин се е стигнало до множеството рецесии, завещани от служебните кабинети. „ Ако бъдат открити нарушавания, ще бъде сезирана прокуратурата “, съобщи министър председателят на конференция през днешния ден.

В доста министерства са открити проблеми, основани или неглижирани през последната съвсем една година, които водят до съществени загуби на средства или до опасности от такива загуби. Пример за това са изгубените близо 200 млн. лева от Фонда за обективен преход поради закъснение с Териториалните проекти за въглищните региони. България би трябвало да подаде проектите за Стара Загора, Перник и Кюстендил до края на годината, с цел да не загуби по-голямата част от европейското финансиране за обективен преход – над 1,6 милиарда лева или 69% от всички оставащи средства по Фонда. През последната година няма никакъв прогрес по тази тематика.

Сключеният с турската компания „ Боташ “ контракт за достъп до газ също е индикативен в това отношение. Служебното държавно управление не е договорило задоволително защитни клаузи и България не получава достъп до турската газопреносна мрежа. В същото време „ Боташ “ получава цялостен достъп до българския газов пазар и газопреносна мрежа, даже ще има опция да доставя артикул на крайни клиенти, като на практика може да измести напълно „ Булгаргаз “. Българската държавна компания би трябвало да заплати милиарди левове за целия период на контракта от 13 години, даже в случай че не успее да контракти количества полутечен природен газ. Цената не е избрана транспарантно, все още наподобява неизгодна, изключително като се има поради, че „ Булгаргаз “ няма право на никакви неустойки.

При встъпването си в служба постоянното държавно управление завари на процедура замразен план за незабавна здравна помощ по въздуха: оповестено в разпродажба комерсиално сдружение „ България Хели Мед Сървисиз “ ЕАД; неподписан контракт за наем на два хеликоптера дружно с летателните екипажи, който коства на страната по 1 млн. лева месечно, като цената се заплаща без значение от това дали услугата се прави, или не; трансферирани на Държавния авиационен оператор пълномощия по въздушно избавяне, без той да има право на такава активност.

Министър-председателят уточни още голям брой съответни рецесии, оставени от служебното държавно управление в секторите енергетика, превоз, стопанска система, финанси, районно развиване. Сред тях са процедурите за възлагане на настоящ ремонт и поддръжка на пътища  на обща стойност над 4 милиарда лв., рискът от загуба на акциите на Пловдивския панаир, препоръчаният проектобюджет за 2023 година с недостиг от 6,4% от Брутният вътрешен продукт, в които не са планувани доходи от над 3 милиарда лева

Правителството работи интензивно за решаването на всички заварени рецесии, увери министър председателят.

Вече е признат бюджет с 3% недостиг, непокътнати са и надградени обществени заплащания, а данъчната тежест не е увеличена. Нещо повече – за последните малко под 60 дни новите управления на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ съумяха да съберат към 2 милиарда лева повече доходи, в сравнение с страната направи разноски. „ Заварихме хазната с недостиг от 1,2 милиарда лева В момента тя е на плюс – с остатък от 500 млн. лева Това демонстрира, че в действителност тези средства постоянно са били там, въпросът е бил да се съберат от налозите “, акцентира министърът на финансите Асен Василев.

Териториалните проекти за въглищните райони са в развой на разработка. Водят се договаряния за смяна в контракта с „ Боташ “ за в оптималната степен да изравним изискванията за двете страни, разясни министърът на енергетиката Румен Радев.

„ Добрата новината за системата за незабавна здравна помощ в България е, че отпушихме процеса “, съобщи министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков. В ход е преустановяването на процеса по разпродажба на комерсиалното сдружение за незабавна здравна помощ по въздуха, избрани са шестте бази за позициониране и поддръжка на хеликоптерите – в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Долна Митрополия и Монтана. „ Базите са определени по този начин, че всеки един хеликоптер ще може да оказва помощ в съседство, в случай че се постанова. По този метод се обезпечава дейно действие на системата на територията на цялата страната “, добави министър Гвоздейков.

Прекратени са старите публични поръчки за възлагане на настоящ ремонт и поддръжка на пътища. „ С утрешна дата ще обявим нови процедури, които ще се базират на критерия „ най-ниска цена “ “, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

Заведено е дело и е подадена молба за прекъсване на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от Община Варна към „ Пълдин туринвест “. „ Намерихме два разнообразни метода, по които да защитим националния интерес “, сподели министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и увери, че акциите на страната са предпазени. Той добави, че следва да бъде направена ясна стратегия за действието на Пловдивския панаир отсега нататък.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР