Министър-председателят акад. Николай Денков пристигна в Брюксел, за да участва

...
Министър-председателят акад. Николай Денков пристигна в Брюксел, за да участва
Коментари Харесай

Николай Денков в Брюксел: До края на годината трябва да дойде новото второ плащане по ПВУ

Министър-председателят акад. Николай Денков дойде в Брюксел, с цел да взе участие в съвещанието на Европейския съвет. В първия ден от визитата си министър председателят се срещна с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Обсъдихме интернационалните цели - Шенген, еврозоната, отбрана от мигрантите на европейската граница, помощта за Украйна и поддръжката във всяко едно отношение. Всичко това са европейски тематики и България ще има поддръжка на всички места, където има потребност ", заяви на брифинг министър председателят Николай Денков.

Той даде образец със отбраната на границата, за която бяха отпуснати към този момент 45 млн. евро, които през идващите месеци ще бъдат включени в техника, ще бъдат поканени специалисти от Европа, тъй че да бъде основано звено в България, което да координира активността по отбрана от миграцията в Европейски Съюз.

По отношение на двете кандидатури за еврокомисар министър председателят сподели, че те са с извънредно високи качества, само че решението е на Европейска комисия.

Във връзка с Плана за възобновяване и резистентност Николай Денков изрази вяра, че до няколко месеца ще се навакса със забавянето на законопроекти и промени и до края на годината до пристигна новото второ заплащане по проекта.

На въпрос за приемането ни в еврозоната, Денков сподели, че държавното управление и поддръжката от обединенията е обвързвано с явен ангажимент да се продължи в тази посока.

" Освен техническата подготовка, която не е приключила, има няколко законопроекта, които би трябвало да се одобряват и са показани в Народно събрание. Това, което обсъждахме е по какъв начин да улесним процеса и някои хрумвания по-нестандартни, които да оказват помощ на хората да схванат, че няма да има разтърсвания за страна, която е във валутен ръб от 25 години. При нас е доста по-лесно да преминем от лев към евро за разлика от други страни ", посочи Николай Денков.

В четвъртък Денков ще беседва с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса. Предвидени са срещи и с други европейски водачи, оповестява Българска национална телевизия.

На 29 и 30 юни българският министър председател ще взе участие в постоянното съвещание на Европейския съвет, на което ще бъде разисквана войната в Украйна и поддръжката на Европейски Съюз за Киев, както и тематики от сферата на стопанската система, защитата и миграцията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР