Министър-председателя Кирил Петков ще докладва пред парламента за резултатите от

...
Министър-председателя Кирил Петков ще докладва пред парламента за резултатите от
Коментари Харесай

Кирил Петков на парламентарен контрол за резултатите от срещите в Скопие и София

Министър-председателя Кирил Петков ще рапортува пред Народното събрание за резултатите от визитата му в Република Северна Македония и извършеното у нас междуправителствено съвещание сред двете страни. Процедурата за чуване беше поискана от ГЕРБ и беше подкрепена от болшинството. Изслушването ще бъде точка първа в петъчното пленарно съвещание.

Припомняме, че вчера правителствата на двете страни организираха взаимно съвещания в резиденция " Бояна ". След него бяха подписани три публични меморандума: първият - за съгласие за съдействие в региона на земеделието, вторият - за съгласие за развиването на превоза - жп връзката София - Скопие и третият - за съгласие за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия. 

" Тези меморандуми имат съществена цел - икономическото развиване на целия район. Това ще усъвършенства стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент ", акцентира министър председателят Кирил Петков. 

Според водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов министър председателят на Северна Македония се пробва да търгува с правата на българите, като слага изискване за промени в Конституцията след старта на договарянията за участие в Европейския съюз. " Темата с правата е един от главните правила в Европейски Съюз ", съобщи в ефира на bTV Каракачанов. 

" Ключовият въпрос в действителност е по кое време ще се случи включването на българите като от част от народите, които образуват страната Северна Македония. Безспорно е, че би трябвало да има ясни гаранции, че това ще се случи в рационален период ", се изрече събеседникът му Наум Кайчев, историк и член на Българо-македонската комисия. 

По думите на проф. Димитър Вацов, учител по философия в Нов български университет, България би трябвало да натисне интернационалните си сътрудници изискване за старта на договарянията участие на РСМ в Европейски Съюз да е признаването на българите като част от държавотворните нации.

" Ако Кирил Петков остане фокусиран върху въпроса за Северна Македония, ще остане усещане, че се работи единствено върху този въпрос и друго не се прави ", коментара в ефира на bTV специалистът по национална сигурност Бойко Ноев. Според него кабинетът би трябвало час по-скоро да предприеме настоящи стъпки по проблемите на българските жители. Той добави, че може и да има заплаха за политическата карта у нас. 

" Най-силен катализатор би могла да бъде една нова позиция в връзките с РСМ. Сега виждаме, че се работи прибързано за въпроси, които се вземат решение от десетилетие. Виждам вдишване на ангажимент да се даде позиция за РСМ в идващите 6 месеца, без значение по какъв начин е изпълнила нашите условия. Полагат се старания да се обличат в целофан проблемите, които да станат по-лесно смилаем от българското общество ", сподели още Ноев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР