Министър-председателите на Република България и Република Сърбия Кирил Петков и

...
Министър-председателите на Република България и Република Сърбия Кирил Петков и
Коментари Харесай

Кирил Петков и Ана Бърнабич: България и Сърбия – със свързаност енергийна сигурност

Министър-председателите на Република България и Република Сърбия Кирил Петков и Ана Бърнабич дават отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Белград от 8-ми февруари 2022 година, излъчена непосредствено във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Илиана Беновска, телевизия и радио К2. Министър-председатели Бърнабич и Петков, какви би трябвало да са взаимните старания сред България и Сърбия и в целия Балкански район за превъзмогване на енергийната рецесия и задаващата се след нея в дребен мащаб към този момент икономическа рецесия?

Ана Бърнабич: Когато приказваме за енергийна рецесия, ние въпреки всичко живеем в доста предизвикателни времена, в доста сложни времена живеем на огромна неустановеност и повишаване на цените на енергоносителите. моето мнение е, че рецесията няма да завърши скоро и цените няма да се върнат на предходните си равнища. Различни са аргументите за това, само че като съществено държавно управление би трябвало да обмислим какво ние можем да създадем, с цел да осигурим по-голяма непоклатимост на енергийната система. Нашите стопански системи би трябвало да станат конкурентоспособни по отношение на стопанските системи на останалите страни. В този смисъл мисля, че ние показахме по какъв начин работят виновните страни. Ние започнахме всичко, което е належащо и е допустимо да се стартира сега, с цел да се обезпечи енергийна сигурност. Преди всичко построяването на Балкански поток, който бе приключен през януари 2021 година тогава газ от нашата връзка с България дойде в Република Сърбия и Република Сърбия стана директна страна за газ, а не страна, която купува газ през Унгария. Това е извънредно значимо, тъй като допускам, че в случай че ние не бяхме създали това и не бяхме вложили в този план няколко милиарда евро и в рекорден период го приключихме, мисля, че през днешния ден ние не бихме имали задоволително газ. В момента нашите семейства щяха да са на студено и щеше да има доста съществени последствия за стопанската система. Много е добре, че ние направихме това в точния момент и показахме нашата отговорност.

От друга страна, на практика от 2015г. ние работим с нашите сътрудници от България и други страни от Европейски Съюз за планирането на другия интерконектор от Ниш до българската граница, с цел да осигурим диверсификация на източниците на газ. През 2015 година ние започнахме да приказваме с Европейски Съюз за този план. Проектът е определен като един от 6 предпочитани плана и ние получихме обилни средства от фондовете на Европейски Съюз за построяването на тази връзк и в този момент от 1-ви февруари ние започнахме нейното създаване. Тази връзка посредством и на сериозността и отговорността на българските ни сътрудници ще ни даде опция да имаме задоволително газ и от lNG терминал от България, от Азербайджан, Кипър и други източници. Така че това ще ни обезпечи спомагателна сигурност, само че и конкурентоспособност, с цел да можем по-добре да водим договаряния от кого купуваме газ, на какви цени, какви ще са периодите.

Ние говорихме за енергийна сигурност в доста сложни времена – ние направихме всичко, което е допустимо да създадем. Ние говорихме, президентът Вучич също приказва с българския министър-председател Петков – ние приказваме за всичко, което можем да създадем. Ние знаем, че България мисли за разширение на нуклеарните си мощности. Това може да е забавно за нас като вложение, като спомагателен източник за доставяне. Не единствено за източници на сила приказваме, само че и за далекосъобщителни мрежи и всичко, което би ни осигурило по-добра позиция в договарянията за пазаруване на енергоносители, само че и като производител на ток на първо място.

Кирил Петков: Благодаря за изчерпателния отговор, това бяха част от полемиките, които обсъдихме на нашите общи срещи. Реално, с цел да имаме непоклатимост в енергийната сфера и самостоятелност, ние тъкмо това би трябвало да създадем. Трябва да обединим размерите на ползване на газ от целия район, с цел да може дружно да преговаряме за по-добри цени. Това ще бъде изключително значимо, когато се водят договаряния за полутечен газ, тъй като едно е България да желае да купува 3 милиарда кубически метра, Сърбия 6, Република Северна Македония да вземем за пример 2, друго е дружно да се опитваме да търгуваме и да купим едно общо количество, което да се търгува на един общ пазар с оптималната диверсификация, оптимални благоприятни условия да се купува от разнообразни места. Това ще ни даде и по-добри цени, по-конкурентни условия, по-голяма диверсификация, което в действителност дава отговор на отговора за по-голяма самостоятелност, което е значимо. Едновременно с това потенциалът и опциите за създаване на общи мощности, в това число и говорейки за евентуални коинвестиции в нуклеарната сфера, изключително в случай че България успеем да създадем идващ план в Козлодуй, това също би било доста добре да разделим риска от един подобен план, тъй като, когато се споделя крайния резултат, се споделя и риска и аз мисля, че това може да е един доста добър план, който ще работим дружно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР