Министър Петкова е внесла предложение за осъществяване на проекта за

...
Министър Петкова е внесла предложение за осъществяване на проекта за
Коментари Харесай

Министър Петкова е внесла предложение до правителството за осъществяване на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип


Министър Петкова е внесла предложение за реализиране на плана за АЕЦ „ Белене “ на пазарен принцип. Това заяви самата тя пред публицисти през днешния ден в Министерски съвет.

Предложението, което през днешния ден внесох с отчета до Министерски съвет и ще внесем в Народното събрание, е обвързвано с опцията и предложение планът АЕЦ „ Белене “ да бъде изработен опит да се осъществя на пазарен принцип посредством избор на стратегически вложител, без даване на държавна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти за пазаруване на ел. сила, като правният прийом ще бъде посредством обособяване на активите и пасивите на НЕК в настрана сдружение, сподели енергийният министър.

Петкова посочи, че до края на годината ще бъде ще бъде готова нормативно такава процедура, с цел да се види до каква степен е действителен инвеститорският интерес, който се декларира в границите на последната година. Министърът регистрира, че това е един то най-положителните разновидности.

„ Анализирани бяха няколко разновидността, свързани с опцията за рационално потребление на оборудването на АЕЦ „ Белене “.

Първият е за неизползването му, само че това значи загуба за всички разноски, които са направени до момента, и има риск от декапитализация на НЕК и това ще се отрази отрицателно и на БЕХ, тъй че това е най-негативният вид.

Вторият вид е обвързван с опцията оборудването да бъде продадено на трето лице, само че той е съвсем неосъществим.

По отношение на реализацията на оборудването е прегледан вид НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето присъединяване, само че е доста малко евентуален, защото те нямат финансовата опция да вземат участие в реализацията на подобен план с първична стойност от 20 млн. лева

Разгледан е и вид, в който планът се осъществя от напълно частен вложител, само че и той е сложен за реализация и не се знае до каква степен той е сполучлив за българската страна “, сподели още министър Петкова и посочи, че е бил прегледан и разновидността за напълно присъединяване на страната с даване на заем, основан на междуправителствено съглашение, само че той е опасен.

Междувременно вицепремиерът Томислав Донев от своя страна разяснява, че планът АЕЦ „ Белене “ или ще бъде осъществен като пазарен, или няма да се реализира. Той даде обещание ясна и транспарантна процедура за избор на стратегически вложител.

„ В днешното решение за АЕЦ „ Белене “ няма нищо непринудено “, сподели той.

„ Още от момента, когато имаше решение на арбитража, още от доставката на създаденото съоръжение за всички е ясно, че би трябвало да бъде открито най-хубавото от икономическа позиция този актив да бъде оползотворен. Решението е безусловно изрядно от техническа позиция и в случай че получим мандат от Народното събрание, ще тестваме пазара и ще забележим по какъв начин той реагира на една такава опция. Ако се появят съперници, това значи, че ще можем да избираме най-хубавото решение. Държавата би могла да бъде съучастник с някакъв дял, с който се надявам, че ще може да управлява активността, с цел да се подсигурява сигурността на жителите “, сподели още Дончев.

Той посочи, че е неуместно това решение да бъде вкарвано в координатната система на някакви геополитически страсти – изток или запад.

„ Ние търсим най-хубавото решение, с което да търсим бъдещи изгоди. Няма никакви политически нюанси – нито вътрешни, нито външни. Решението не е ориентирано към нито един бранш от българската енергетика – не е нито против въглищните централи, нито против ВЕИ-тата. Проектът или ще бъде осъществен като пазарен, или няма да бъде осъществен. По този метод считаме, че цената на създаваната електрическа енергия ще бъде задоволително атрактивна, с цел да бъде изкупувана на свободния пазар, освен на българския “, сподели вицепремиерът.

Очакването е, че при положително стичане на събитията, оживление на площадката на АЕЦ „ Белене “ може да има по-следващата 2020 година
При липса на интерес от пазара има два разновидността – продажба на оборудването, което няма по какъв начин да стане при преференциални условия, или инсталиране на един от реакторите на площадката на „ Козлодуй “. Както посочи Дончев „ всичките подварианти на това ще бъдат прегледани единствено в случай че макар голямото ни предпочитание пазарът не реагира “. Дончев подсети, че няма по какъв начин да се предвижда какъв ще е ползата

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР