Министър Младен Маринов благодари за възможността да участва в конференцията

...
Министър Младен Маринов благодари за възможността да участва в конференцията
Коментари Харесай

Младен Маринов: Борбата с трафика на хората и киберпрестъпността са основен приоритет на МВР

Министър Младен Маринов благодари за опцията да взе участие в конференцията „ Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противопоставяне и предварителна защита “, която слага извънредно настоящи към днешна дата въпроси. Той акцентира, че тематиките за битката с трафика на хората и киберпрестъпността стоят високо в дневния ред както на равнище Европейски Съюз, по този начин и като приоритет на българското държавно управление и в частност на Министерството на вътрешните работи.

Високите технологии и опцията за бърз продан на данни, които интернет дава,  сполучливо благоприятства и за развиването на избран тип престъпна  активност – трафик на хора, проведена престъпност, обвързвана с киберпрестъпления.

Вътрешният министър напомни, че програмата на държавното управление извежда битката с трафика на хора и киберпрестъпления като собствен характерен приоритет, който следва да бъде изпълняван в съдействие с европейски сътрудници и организации, използване на ефикасни механизми за ранно идентифициране на жертви на този тип престъпна  активност и ангажираност на институциите на всички равнища. Тези закононарушения имат транснационален темперамент, което допуска доста положително взаимоотношение и доверие сред чиновниците на всички страни членки на Европейски Съюз. Много значимо е сред тях  да има непрестанен продан на данни, добави още министър Младен Маринов.

Той със удовлетворение означи, че  Министерство на вътрешните работи, основно  структурното звено, което работи по това противопоставяне – ГДБОП и отдел „ Противодействие на киберпрестъпността и трафика на хора “, има обилни триумфи в това направление. Само от януари до септември месец т.г. се работи по осем взаимни следствия сред България и другите страни членки на Европейски Съюз, от които пет са свързани с трафик на хора. Това демонстрира две неща – от една страна тази незаконна активност е извънредно публикувана, а от друга – противодействието е приоритет в нашата работа.  Друг значим акцент в работата по тази линия е нуждата от потреблението на цялостния потенциал, който европейските агенции  могат да предложат  в подкрепа  на напъните на правоохранителните  органи в битката с транснационалните незаконни мрежи за трафик на хора, още повече че те са предпочитани области в границите на политическия цикъл, за битка с тежката и проведената престъпност, залегнал в програмата на държавното управление.

В този смисъл Младен Маринов изрази и вяра, че съдействието в границите на Европейски Съюз, а в частност  сред България и Англия, ще продължи на същото равнище и ще бъде надграждано. В подтекста на тематиката министър Маринов акцентира и напъните на българската страна по време на председателството,  където бе изведена тематиката за съдействието, в частност взаимоотношението по противопоставяне на престъпността и тематиката за Западните Балкани – район, значим по повод сигурността на цяла Европа.

Министърът на вътрешните работи акцентира, че една от главните му задания в качеството на началник на ведомството е както да обезпечи добър запас от чиновници, които са подготвени и професионално потвърдени, по този начин и да сътвори нужните условия за съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи, задграничните сътрудници, прокуратура и следствените органи, с цел да може дейно да се противодейства  на тази високоорганизирана незаконна активност.  В тази връзка той маркира и  подхванатите дейности –  двойно е нараснал потенциалът на звеното, което управлява Явор Колев, подхванати са дейности за създаване и на нужната база, спомагаща тази активност, изключително  внимание се обръща и на подготовката и непрекъснатата подготовка на чиновниците.

Конференцията „ Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противопоставяне и предварителна защита “ се провежда със съдействието на фондация Ханс Зайдел. Тя се организира във връзка Европейския ден за битка с трафика на хора. На нея участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, проф. Урсула Менле – ръководител на фондация „ Ханс Зайдел “, Мария Габриел – еврокомисар по цифрова стопанска система и общество, Цветан Цветанов – ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Специални обръщения към участниците във форума насочиха Н.Пр. Ема Хопкинс, дипломат на Англия у нас, и доктор Хелмут Палдер – някогашен управителен консултант в Баварското министерство на правораздаването.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР