Министър Меджидиев и заместник министър-председателят по управление на европейските средства

...
Министър Меджидиев и заместник министър-председателят по управление на европейските средства
Коментари Харесай

50 медици са обучени за спешна помощ по въздуха, хеликоптерите идват след 15 юни

Министър Меджидиев и заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов участваха на церемонията за връчване на удостоверенията на първите 50 медици, приключили курса на образование " Оказване на незабавна здравна помощ по въздуха. Обучението на втората група медици ще стартира на 12 юни .

Стремим се първите площадки да бъдат до изцяло окомплектовани с личен състав лечебни заведения, с цел да можем да съблюдаваме " златния час " при незабавен случай, сподели още министър Меджидиев.

Очаквам процедурата за първите два хеликоптера, която е на Министерството на превоза и известията, да е завършила към 15 юни и по-късно чакаме идването на хеликоптерите, уточни още министър Меджидиев.

С базите сме подготвени, ще има подготвени и площадки . Според законодателството ни хеликоптерите могат да летят единствено през деня , само че работим с Министерството на превоза и известията, с Министерство на вътрешните работи и с Министерството на защитата, президентът също е известен и поддържа мнението ни, че би трябвало да се мине и на нощен режим, само че това ще бъде малко по-нататък във времето, добави министър Меджидиев. Пилотите на първите два хеликоптера ще бъдат чужденци, които са извънредно квалифицирани фрагменти, сподели още той.

Ще се резервира и медицинският превоз със аероплан , който ще се употребява за по-големи дистанции и при потребност от по-голям медицински екип.

Оказването на незабавна здравна помощ по въздух се финансира по Плана за възобновяване и резистентност, като това е една от най-важните вложения, сподели Пеканов. По-рано през днешния ден той уточни и други области в опазването на здравето, включени в Плана - модернизиране на лечебни заведения, основаване на центрове, модернизиране в региона на психиатрията, както и основаване на фонд за поощряване на по-балансирано систематизиране на медицинските експерти в страната.

По думите му за основаване на този фонд се плануват законови промени и съответното финансиране, с цел да се обезпечат медицински експерти в по-отдалечените обитаеми места в страната. Това е значима промяна, която е съветвана и с Европейската комисия и би трябвало да се случи, сподели още той. Фондът ще подсигурява спомагателен приход на здравни експерти по местата, в които сега те липсват, изясни Пеканов. Финансирането ще бъде през националния бюджет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР