Министър Богданов: Бъдещето на държавните предприятия ще мине през преструктуриране,

...
Министър Богданов: Бъдещето на държавните предприятия ще мине през преструктуриране,
Коментари Харесай

Министър Богданов: Бъдещето на държавните предприятия ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК


Министър Богданов: Бъдещето на държавните предприятия ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК.

Един от главните ни задания, по които ще продължим работа ,
е участието на България в Шенген и еврозоната.
Това съобщи министърът на икономиката  Богдан Богданов  на брифинг.

По отношение на еврозоната има два аспекта – потребителите и по какъв начин бизнесът да премине към потребление на единната европейска валута. Активните дейности за еврозоната и Шенген през  тази година са да разтеглим акцията, освен от държавните институции, само че и с бизнеса.  Работи се и по посещаване на австрийския министър на стопанската система.

Икономическият министър акцентира, че миналата година е била изключителна значима за вложенията. „ Отчитаме рекорден растеж на задграничните вложения в България за 2023 година, които доближиха за първите  10 месеца са близо 7 милиарда лв. „, уточни той.

Богданов разгласи, че се работи и върху няколко инструмента, които да подкрепят бизнеса. Целта е редуциране на капиталовия процес  и достъп до информация и запаси, с цел да се  намали опцията вложителите да бъдат повлияни от неефективност на държавната администрация.

Основни пазари за България, като  Германия, Австрия  влязоха в криза. По думите му фокус са навлизането на повече пазари. Приоритет за идната година са Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Витнам, Република Корея и Япония.

Един от рисковете пред бизнеса остава кадровия проблем.

„ Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и тези 5500 души, които работят в тях.  Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК . Обмисляме опциите за настоящата обстановка, тъй че да не рискуваме хората да изгубят работните си места. Целта ни е да фокусираме държавните предприятия през ДКК в четири посоки –  чисти технологии и кръгова стопанска система, отбранителна и аерокосмическа технология, хранителни и биотехнологии, сериозни минерали, метали и първични материали “, посочи още икономическият министър.

Богданов разкритикува Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и съобщи, че регулаторът не извършва функционалностите си по предопределение, по тази причина са поискали промяна на управлението.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР