Министър Бисер Петков проведе среща с национално представителните организации на

...
Министър Бисер Петков проведе среща с национално представителните организации на
Коментари Харесай

МТСП и социалните партньори договарят минималната заплата

Министър Бисер Петков организира среща с национално представителните организации на работодателите и синдикатите, на която беше разискван препоръчаният от Министерството на труда и обществената политика (МТСП) план на съглашение за процедура за договаряне и установяване на размер на минималната работна заплата в страната.

В срещата участваха ръководители и специалисти на работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Съюзът за стопанска самодейност и на организациите на синдикатите - КНСБ и КТ " Подкрепа ".

Социалните сътрудници показаха мненията си по препоръчаните от МТСП три сюжета за установяване на размера на минималната заплата и изрекоха противоречие с някои от сюжетите и/или параметрите и насочиха рекомендации за тяхното прецизиране и проиграване с действителни данни.

Министър Петков пое ангажимент нужните калкулации да бъдат готови от екипа на министерството на труда, въз основа на които договарянията за основаване на механизъм за установяване на размера на минималната заплата да продължат.

 Правителството пусна нов план за минимална заплата от 460 лева
Правителството пусна нов план за минимална заплата от 460 лева

Следва 30-дневно публично разискване

По време на диалога обществените сътрудници реализираха забележителна степен на единодушие по препоръчаната процедура за договаряне на размер на минималната работна заплата и показаха общо мнение, че препоръчаните от МТСП текстове са добра основа за продължение на договарянията по тематиката.

Според ръководителите на двете синдикални конфедерации обаче, по-нататъшните договаряния по механизма и сюжетите за установяване за МРЗ би трябвало да продължат след привършване на процеса по договаряне на минималните осигурителни приходи за 2018 година, защото бюджетната процедура е в ход и това е предпочитан въпрос за момента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР