Минималният осигурителен доход за земеделските производители ще се увеличи от

...
Минималният осигурителен доход за земеделските производители ще се увеличи от
Коментари Харесай

Минималният осигурителен доход за земеделците ще се повиши само с 50 лв.

Минималният застрахователен приход за земеделските производители ще се усили от 350 на 400 лева, а не както в началото се оферираше на 560 лева , колкото ще е минимална работна заплата от началото на идната година. Това реши на второ четене на Законопроекта за ДОО за 2019 година бюджетната комисия на Народното събрание, написа " Монитор ".

По време на разискването на осигурителния бюджет Асия Гонева от Национален осигурителен институт попита дали препоръчаните текстове по отношение на прехвърлянето средства за помощи за хората с уврежадния няма да се нарушат правата на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Росица Велкова, зам.-министър на финансите напомни, че нарастването на тези пари ще бъде за сметка на понижаване на парите за ДОО и в тази ситуация става дума за техническо прекачване.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи обаче попита дали сходно прекачване на средства е в пълномощията на държавното управление. Според него от един бюджет в различен прехвърлянето на средства може да става в Народното събрание, а не с акт на Министерския съвет. Първоначално депутатите взеха решение да се търси експертно мнение и не гласоподаваха параграфа. В последна сметка след 5 минутната отмора, националните избраници от комисията въпреки всичко взеха решение противоречивият параграф 3 от законопроекта да отпадне .

По време на разискването на второ четене на Проектозакона за бюджета на страната, разногласия породиха по бюджета на Земеделското министерство.

Светла Пиралкова от Българска социалистическа партия изиска увеличение на парите за това ведомство. Тя сподели, че препоръчаната сума няма да стигне единствено за заплатите на работещите в Селскостопанската академия. Йордан Апостолов от групата на патриотите сподели, че всяка година парите на МЗХГ стигат до месец август и по-късно с постановления на Министерски съвет се усилват парите. „ Заплатите на хората, занимаващи се просвета в областта на земеделието, е насмешка с тях. От Добруджанския институт четирима учени, работили там от години, към този момент избягаха в Холандия. За това и в този момент плащаме десетократно повече за сортови семена, вместо да си ги произвеждаме сами “, сподели той по време на разискването. Светла Василева от КНСБ напомни, че държавните ветеринари получават по 850 лева, което е с 300 лева под междинната за страната. „ А тези хора постоянно са на открито, когато би трябвало да се вземат проби от животните, изключително по време на епидемии “, напомни тя. Зам.-министър Росица Велкова напомни, че средства за земеделие се заделят освен по бюджета на МЗХГ.

Спорове провокираха и изравнителните дотации на общините. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова разясни, че общини с огромни лични доходи не получават такива пари и за образец уточни София, Пловдив и Бургас.

Изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ) Силвия Георгиева и представители на синдикатите, участвали на разискването, повдигнаха въпроса за уеднаквяване на процедурите, по които се отпускат пари за държавните чиновници и работещите по трудово правно отношение в държавната администрация. „ Общините имат проблеми със Сметната палата, когато ревизира разноските им “, разясни още Георгиева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР