Минималната работна заплата да се запази 710 лева и догодина,

...
Минималната работна заплата да се запази 710 лева и догодина,
Коментари Харесай

МФ предлага минималната заплата да остане 710 лв. догодина

Минималната работна заплата да се резервира 710 лв. и следващата година, предлага служебното Министерство на финансите. Дефицит от 6,6 на 100 и тегленето на нов дълг от 15,9 милиарда лева залага в проектобюджета за 2023 година финансовото ведомство. Данните разгласи финансовият министър Росица Велкова, като показа проекта на МФ за държавните доходи и разноски за идната година. В същото време министерството чака средногодишна инфлация от 6,4%, растеж на стопанската система от едвам 1,6 на 100 и безработица до 4,6%. 
" Разработили сме три разновидността на план за бюджет. В момента съгласуваме с министерствата, с ведомствата, ще обсъдим с Националния съвет за тристранно съдействие план във вид на недостиг от 6,6% ", сподели пред БНР Велкова.
От думите на министъра стана още ясно, че, в случай че има постоянно държавно управление, този вид на проектобюджет ще бъде възложен на кабинета. Ако обаче продължи да работи служебното държавно управление, ведомството ще съблюдава периода за сформиране на бюджет, заложен в бюджетната процедура, и до 31 октомври ще внесе плана в Народното събрание.
Разходите в Консолидираната финансова прогноза (КФП) порастват през 2023 година с 11 милиарда лв., което ще докара до недостиг от 6,6 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт. От тях 1,9 милиарда лв. са увеличени разноски за личен състав. Другите 3,7 милиарда лв. са за растежа на пенсиите, в това число с нарастването от 1 юли 2023 година Капиталовите разноски се подвигат с 3,1 милиарда лв.. С 400 млн. лв. са повече парите за индексация в строителството. Парите за защитата са 1,85 на 100 от Брутният вътрешен продукт.
Заради този размер на недостига ще би трябвало да се тегли нов дълг от 15,9 милиарда лв., с което държавният дълг би стигнал 50,3 милиарда лв. и 28,9% съответствие на дълг към Брутният вътрешен продукт. 
Приходите в КФП се чака да набъбнат с 5,9 милиарда лв.. И през 2023 година ще бъде непокътната нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното и понижената ставка от 9% за метан. Намалената ставка на Данък добавена стойност от 9% за доставка на централно отопление и природен газ се планува да работи доникъде на 2023 година Продължава се данъчното облекчение за деца. От 1 януари 2023 година има увеличение на прага на регистрация по Данък добавена стойност. Отпадат обаче пониженият Данък добавена стойност за ресторантьорите и фитнесите, а също и за бебешки храни и книги. При плануван растеж на стопанската система от 1,6%, Брутният вътрешен продукт за 2023 година се чака да нарасне до 173,826 милиарда лв..
Отстъпката от 25 ст. за литър бензин стопира през декември
Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще спре да работи още от началото на декември. Причината е изчерпване на избрания в бюджета разход от 150 млн. лева за тази цел. За прекъсването на мярката стана ясно по време на представянето на проектобюджета за следващата година от служебния министър на финансите Росица Велкова. Антиинфлационната мярка бе въведена в средата на годината с актулизацията на бюджета и се предвиждаше да бъде прилагана до края на 2022 година Около 1 милион лв. дневно заплаща страната към бензиностанциите, с цел да покрива употребеното от водачите облекчение. Отстъпката важи за бензин А95, дизел, пропан-бутан (LPG) и метан (CNG).>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР