Минералите в човешкия организъм са изключително важни за правилното му

...
Минералите в човешкия организъм са изключително важни за правилното му
Коментари Харесай

Mинералите в човешкия организъм

Минералите в човешкия организъм са извънредно значими за вярното му действие. Ако е лишен от тях, организмът няма да може да всмуква питателните субстанции и надлежно да отстрани отпадъците.

Желязо – то е належащо за производството на хемоглобин и превозването на О2 до клетките. Източници на желязо са алено месо, яйца, спанак, зърнени храни, черен дроб.

 Мляко

Калций – той е извънредно значим за вярното действие на нервите и мускулите. Подпомага запазването на здравите кости и зъби. Източници – сирене, кисело и прясно мляко, бяло брашно, сардини.

Йодът поддържа естествените функционалности на тялото ни. Необходим е за синтеза на хормоните, които управляват скоростта на обмяната на веществата. Източници на йод са морските и зърнените храни, птици, сол, млечни артикули.

Медът е нужен за синтеза на протеини и обмяната на желязото. Има присъединяване в пигментацията на косата, очите и кожата. Източници – морска храна, ядки и черен дроб.

Цинкът се съдържа във всички елементи на организма. Необходим за вярното действие на имунната и репродуктивната система. Важен е за усета и заздравяването на раните. Източници на цинк са октопод, зелени зеленчуци, телешко и свинско месо.

 Зеленчуци

Магнезият е значим за развиването на скелета и вярната функционалност на нервите и мускулите. Източници – морски храни, зелени зеленчуци, самун, ядки.

Манганът е скъп за построяването на здрави стави и кости и естествената репродуктивна активност. Негови източници са плодовете и зеленчуците.

Калият подкрепя контрола на обмена на течностите и алкално-киселинния баланс. Жизнено нужен за вярната функционалност на сърдечния темп и нервите. Съдържа се в месото, плодовете и зеленчуците, най-много в бананите.

Хромът е скъп за метаболизма на захарта. Подобрява успеваемостта на инсулина. Източници на хром са бирената квас и яйченият жълтък.

Хлорът управлява водния баланс и равновесието на електролитите. Важна съставка е на стомашната киселина. Източници на хлор са птици, месо, риба и млечни артикули.

Фосфорът взе участие в зъбите и костите. Необходим е за освобождението на сила от организма. Източници на фосфор са млечните артикули, месо, риба.

 Риба

Селенът е значим за доста антиоксидантни ензими. Необходим е за имунната система. Източници на селен са зърнени артикули, риба и месо.

Сярата поддържа кислородното равновесие, грижи се за положението на кожата, косата и ноктите. Източници – боб, зеле, яйца, риба, говеждо месо.

Ванадий – той защищава от сърдечни пристъпи и стопира образуването на холестерол в кръвоносните съдове. Източник на ванадий е рибата.

Молибденът оказва помощ за обмяната на мазнините и въглехидратите и положителното общо положение. Негови източници са тъмнозелените листни зеленчуци, бобови растения, житни храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР