Мине - не мине време, някой се присеща да отвори

...
Мине - не мине време, някой се присеща да отвори
Коментари Харесай

Дъвката президентска република

Мине - не мине време, някой се присеща да отвори дума за президентска република. Последният мотив за коментар дадоха от Вътрешна македонска революционна организация със поръчката, която направиха при оповестяване на претендента си за президент. Воеводите ще упорстват и да преминем към президентска република.

Темата е толкоз дълго предъвквана, че към този момент е забавна единствено на тези, които желаят да насочат публичното внимание и да отклонят интензивност, сила и спор в посока, нямаща нищо общо с действителните проблеми на българина.

Защо?

Защото на първо място, с цел да се промени формата на държавно ръководство, би трябвало да се свика Велико Народно заседание. Уви, това напълно не е лесна задача, нито пък в миналото е била, тъй като Народното събрание не съумява да събере нужното болшинство депутати - цели 2/3, които да пожелаят това.

Със сигурност идващият парламент ще бъде също толкоз фрагментиран, колкото предходните два и надали има сериозна политическа мощ, която да разисква подобен вид. Той се повдига най-много в моменти, в които Народното събрание демонстрира какъв брой се е изчерпал и по какъв начин депутатите вървят на работа, единствено с цел да се карат. Именно в такива моменти българинът се пита дали няма да е по-добре да се концентрира повече власт в ръцете на някой Бащица, който да се оправи с ситуацията.

И точно тук всеки, който е демократ по убеждения, се стъписва.

, даващи му и изпълнителна власт наред с тази на държавен глава, в действителност значат централизация на власт. Не че при парламентарната република не наблюдавахме 12 години ръководство, близо до еднолична власт. Но в случай че се върнем обратно в историята на България, ще забележим, че едноличната власт е докарвала на страната ни единствено беди, в това число войни.
 Президентът на Армения желае смяна във формата на ръководство Президентът на Армения желае смяна във формата на ръководство
Армения би трябвало да промени Конституцията и още веднъж да стане президентска република. Това съобщи президентът на страната Армен Саркисян,&nb...

И дано не се заблуждаваме - в случай че републиката е президентска, депутати отново ще има. И отново ще са определени кой знае от кого, само че не и от нас. При вероятно сбъдване на подобен модел обаче е просто наложително те да са в синхрон с президента, тъй като в случай че не са, ще блокираме страната изцяло. Нито закони ще се одобряват, нито политики ще се осъществят, нито ще има непоклатимост.

А както се обрисуват нещата, най-малко съгласно прогнозите, шансът да има парламентарно болшинство, подкрепящо най-вероятния победител в президентските избори, е много дребен.

В годините концепцията за президентска република беше подкрепяна от президента Желев и близки до него политици. Той смяташе, че такава форма на ръководство ще понижи риска от корупция и че няма да има толкоз благоприятни условия да се забогатява от присъединяване в политиката. Но, да вземем за пример, Петър Дертлиев, а и Милан Дренчев, в никакъв случай не са виждали положителната страна на тази концепция. Да не приказваме за тези демократически кръгове, потомци на потърпевши от Народния съд и национализацията. За тях понятието народна власт постоянно е било равно на парламентаризъм.

С хрумвания " за " президентската република преди години излезе АБВ, а някогашният президент Георги Първанов нееднократно е изтъквал плюсовете на този модел. Но постоянно с уточнението, че не е пристигнал моментът за такава смяна.

Категорично срещу нея е десният експрезидент Росен Плевнелиев, който се опълчва на концепцията за въвеждане на президентска република. Странно, само че също толкоз изрично " срещу " се изрича Андрей Райчев, който е представител на лявото. Покойният Божидар Димитров, напуснал Българска социалистическа партия и влезнал в ГЕРБ, също беше за президентска република.
 България изчезва, лакомията - не България изчезва, лакомията - не
На фона на шумните политически кавги един печален факт някак остава подценен - и от политиците, и от жителите. България се топи и...

Очевидно тя има съперници и последователи както отдясно, по този начин и отляво и нещата надали опират единствено до идеология. И все пак десните по-скоро виждат във разновидността " президентска република " път, водещ към ръководство от вида на Путин и Ердоган, а малко на брой от тях сочат положителните образци със Съединените щати и Франция. Неслучайно изявленията за служебните държавни управления на Радев използваха " президентска република " в

Съвсем наскоро за президентска република намекнаха и от ГЕРБ, а Мая Манолова и Има Такъв Народ въобще не крият благосклонностите си към този модел. Това значи, че чисто хипотетично не е изключено в някакъв миг да се заприказва за реализация на този проект. Тя обаче наложително ще мине през публичен спор. А в него даже намекът за централизация на власт е жертван.

Затова президентската република си остава една дъвка за политиците, които подхранват празните очаквания за Бащицата и които сигурно просто нямат какво друго да предложат.

Автор: Евелина Гечева

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР