Миналогодишните протести, провокирани от честите сривове в остарялата и неподдържана

...
Миналогодишните протести, провокирани от честите сривове в остарялата и неподдържана
Коментари Харесай

Куба – една година след най-големите протести в историята на Острова на свободата”

Миналогодишните митинги, предизвикани от честите сривове в остарялата и неподдържана електрическа мрежа, започнаха на 11 юли 2021 година в дребния град Сан Антонио де лос Баньос и изкара на улиците още хиляди кубинци в целия остров, напомня СNN. Едни се оплакваха от дефицита на храна и медикаменти, други подлагаха на критика високопоставени чиновници, трети призоваваха за повече цивилен свободи.

В отговор, президентът Мигел Диас-Канел излезе с тирада по националната телевизия и упрекна за икономическите проблеми глобите на Съединени американски щати, обявявайки митингите за резултат от подривна акция, подклаждана от чужбина. Другата реакция на Диас-Канел беше да даде заповед за смазване на митингите.

Поддръжници на държавното управление дружно с полицията, въоръжени с бухалки, разпръснаха стачкуващите и арестуваха стотици кубинци – някои единствено тъй като са снимали митингите с телефоните си.

Има данни за над 500 задържани, само че съгласно кубинската прокуратура глобените са 381, в това число 16 младежи на възраст сред 16 и 18 години. От тях 297 са наказани на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР