Миналият петък започна добре и завърши зле. Сутринта изнесох 3-часова

...
Миналият петък започна добре и завърши зле. Сутринта изнесох 3-часова
Коментари Харесай

Когато работата не върви

Миналият петък стартира добре и приключи зле. Сутринта изнесох 3-часова лекция в университета, която ми се стори като 10-минутна, защото студентите бяха ангажирани и участваха интензивно в полемиката. Когато обаче приключихме, аз бях много отпаднал, а часът бе едвам 11. Имах още доста задания, които трябваше да свърша преди уикенда, само че нямах никакво въодушевление и предпочитание да се занимавам с тях.

Това ме накара да се замисля за методите, по които човек може да се върне работен темп, когато няма мотивация. Ето няколко неща, които може да ви оказват помощ, когато не ви се работи, а имате доста за извършване:

Разходете се

Разходката е моят повсеместен отговор за всички компликации в работата.  Обикновено 10-15 минути са изцяло задоволителни. Оставате телефона си на бюрото и излезете на открито за малко. Вгледайте се в листата на дърветата и близките здания. Вслушайте се в звуците към вас, било то на птички или на преминаващи коли. Напомнете си, че оттатък листата ви със задания съществува огромен свят, изпълнен с живот. След това се върнете на бюрото и запретнете ръкави. Комбинацията от смяната на средата  и силата, която получавате от физическата интензивност, ще ви помогне да изчистите съзнанието си и да си върнете фокуса върху работата.

Разделете работата на „ дребни хапки “

Дните, в които не сте в пикова форма, не са тези,в които може да свършите работата си по огромен план, за който е належащо да бъдете н. Това е обикновено. Всеки огромен план обаче включва и по-малки задания. По тази причина аз нормално поучавам хората да провеждат листата си със задания към тяхната дълготрайност. Изберете тези задания, които дават отговор на равнищата ви на сила и централизация сега. Интересният резултат от този метод е, че откакто реализатор няколко по-малки задания може да придобиете ентусиазъм и да се почувствате по-енергични, давайки си опция да извършите и по-трудоемки отговорности.

Работете по не толкоз значимите задания

Друга добра организационна тактика за листата със задания е подреждането им по равнището на работливост и ангажираност, което се изисква за тяхното осъществяване. Когато не сте в най-хубава форма, постоянно може да се захванете с не толкоз значими действия, които по този начин или другояче би трябвало да извършите. Винаги има отчети, които би трябвало да се попълнят или изпращат, както и непрочетени имейли, които би трябвало да бъдат прегледани. Използвайте непродуктивните си дни за осъществяването на тези досадни, само че неразделни от работата отговорности.

Дайте си 5-10 минутки повече

Не рядко дните, в които не сме в оптимална кондиция, ни карат да се замислим за изоставяне на всички отговорности и даже овакантяване на работа. В тези моменти човек се усеща отегчен и отчаян от своята реалност, мислейки само за това по кое време този ден ще завърши. Реакцията ви към тези усеща играе основна роля за навиците, които си създавате. Ако приключвате работа или взимате телефона си в ръка и стартирате да преглеждате профилите си в обществените мрежи всякога, когато работата ви изнервя или ви кара да чувствате досада, ще започнете да асоциирате тези страсти със съответните дейности. Вместо да изградите връзка сред досадата и смарт телефона, пробвайте да изградите по-полезен табиет. Когато почувствате, че нещата не вървят, кажете си, че ще поработите още пет или 10 минути по същата задача.  Дори и да отложите единствено с хващането на смарт телефона, вие ще изградите асоциация сред досадата и потребността от вложение на повече старания. Това прави по-лесно продължаването на работата, когато на човек в действителност не му се работи. Понякога тези къси удължавания са задоволителни, с цел да си върнете вдъхновението и да се захванете още веднъж със дилемите си.

Поговорете с някого

При най-тежките случай на демотивация може да се насочите към значимата роля, която обществения контакт играе в нашия живот. Насрочете среща, било то онлайн или под формата на видеоконферентна връзка, или пък просто позвънете по телефона на ваш другар, сътрудник, наставник или клиент, с цел да поговорите за нещо, обвързвано с работата. Работните взаимоотношения пострадаха съществено поради пандемията от COVID-19, тъй че е отделянето на време за професионални диалози, въпреки и не ориентирани към съответен план или задача, може да бъде извънредно потребно.Тези диалози доста постоянно имат въодушевяващ резултат, защото оферират друга позиция към работата, която вършите. В доста случаи те вдъхват сила, благодарение на която човек може да трансформира един другояче непроизводителен ден в тъкмо противоположното.

..............

Арт Маркман за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР