Миналия месец доклад на френския Сенат потвърди, че страната е

...
Миналия месец доклад на френския Сенат потвърди, че страната е
Коментари Харесай

Авиокомпании подадоха жалби до ЕК заради стачките на френските диспечери

Миналия месец отчет на френския Сенат удостовери, че страната е виновна за 33% от закъсненията на полетите в Европа.

Още по тематиката
Авиокомпаниите ще обезщетяват и за забавянията поради стачки

Решението на Съда на Европейски Съюз планува обезщетенията да са до 600 евро според от дистанцията на полета
17 апр 2018
Ryanair чака по-ниска облага поради поевтиняването на паунда

Европейските превозвачи срещат от ден на ден компликации
18 окт 2016
Под крилото на профсъюзите

Честите стачки на водачите отдалечават огромните самолетни компании от решаването на сериозните им финансови проблеми
24 окт 2014 IAG (която сплотява Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling и LEVEL), Ryanair, easyJet и Wizz Air подадоха тъжби до Европейската комисия (ЕК) против Франция поради стачките на френските авиодиспечери. Според самолетните компании стачките на френския Контрол на въздушния трафик (ATC) лимитират главния принцип на свободата на придвижване в границите на съюза, тъй като до момента в който те не престават Париж не разрешава осъществяването на полети над страната. Авиокомпаниите не оспорват правото да се стачкува, само че считат, че по този метод Франция нарушава законите на Европейски Съюз, оповестяват от Wizz Air.

Скок на митингите

През 2018 година стачките на френските авиодиспечери са се нараснали с 300% по отношение на предходната година. Миналия месец отчет на френския Сенат удостовери, че страната е виновна за 33% от закъсненията на полетите в Европа. Според Сената правото на стачка би трябвало да бъде уравновесено по отношение на задължението за даване на публични услуги.

В жалбите се показва, че има юридически казус, обвързван с този случай. През 1997 година Испания подаде тъжба до Брюксел, откакто години наред са имали компликации да изнасят плодове и зеленчуци в Европейски Съюз поради френските земеделци. Европейският съд се произнесе против Франция, откакто Париж не взема ограничения против дейностите на фермерите и не съумяха да обезпечи свободното придвижване на артикули.

Според Евроконтрол от началото на годината до юни над 16 хиляди полета са били забавени поради стачките на органите за надзор на въздушното придвижване, което е засегнало над 2 млн. пасажери.

Миналото лято Брюксел разгласи, че от 2005 година е имало към 357 стачки на службите за надзор на въздушното придвижване в Европа. Това прави близо един месец годишно, в който въздушното придвижване в Европейски Съюз е нарушено.

Какво считат самолетните компании

Мениджърите на самолетните компании поддържат правото на стачки, само че приканват Франция да позволява полетите по време на митинги, каквато е практиката в други страни от Европейски Съюз.

Според Уили Уолш, основен изпълнителен шеф на IAG, правото да се стачкува би трябвало да бъде уравновесено по отношение на свободата на придвижване. Той отбелязва, че наранени са освен клиентите, които летят във и отвън Франция, а и тези, които единствено летят над Франция. Това се отразява на всички самолетни компании и има изключително негативно влияние върху испанския туризъм и стопанска система.

Главният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри отбелязва в прессъобщението, че когато в Гърция и Италия има стачки на авиодиспечерите, полетите над страните не престават обикновено. Той даже показва по-крайна позиция и декларира, че службите за надзор на въздушното придвижване (особено в Германия и Великобритания) се крият зад извинения като " неподходящи климатични условия " и евфемизми като " стеснен потенциал ", когато истината е, че не приготвят задоволително авиодиспечери, с цел да се оправят с броя полети, които са планувани. И приканва държавните управления в Европа и Европейска комисия да подхващат незабавни дейности, с цел да подсигуряват, че органите за надзор на въздушното придвижване имат задоволително личен състав и че прелитащите полети не са наранени от национални стачки.

Йозеф Варади, основен изпълнителен шеф на Wizz Air, е безапелационен, че невъзможността на френските органи за надзор на въздушното придвижване да обезпечат непрестанно и съответно обслужване към този момент е предизвикала всеобщо спиране на проектите за пътешестване на хиляди пасажери в Европа. Според него решаването на този въпрос би трябвало да стане приоритет за европейските управляващи, с цел да се подсигурява, че европейските жители и бизнеси ще престанат да бъдат държани като заложници на национални проблеми.

Френският " принос " е максимален

В резултат на стачки и остаряла техника контролът на въздушния трафик във Франция е виновен за една трета от забавянията на полетите в Европа. Между 2004 и 2016 година френските авиодиспечери са стачкували 254 дни, следвани от сътрудниците си в Гърция с 46 дни; тази в Италия - 37 дни и Германия - 4 дни, се споделя в отчет на финансовата комисия на Народното събрание от юни.

Закъсненията на полетите, породени от фpeнcĸия ĸoнтpoл нa въздyшнoтo движeниe, cтpyвa нa aвиoĸoмпaниитe 300 млн. eвpo годишно. В отчета се акцентира, че Франция изостава от съседите си, макар че страната е вложила над 2 милиарда евро за модернизиране на контрола на въздушния трафик от 2011 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР