Миналата седмица в четвъртък, в девет часà вечерта, войната в

...
Миналата седмица в четвъртък, в девет часà вечерта, войната в
Коментари Харесай

България в областта на клиничната психопатология

Миналата седмица в четвъртък, в девет часà вечерта, войната в Украйна свърши. Или най-малко за медиите. Или най-малко за гневните и прогресивни жители във фейсбук. За ковид да не приказваме, за тях той към този момент е нещо като едрата шарка - противен спомен от младостта на баба. От девет часа вечерта в четвъртък всичко беше карцерът на Борисов. Нищо, на следващия ден ще е друго, единствено пяната по устата ще е същата. Но какво да се прави - такава е ориста на значимите неща. Ако на следващия ден руснаците дебаркират във Варна, ще арестуваме Румен Радев по някакъв мотив и десантът ще изчезне от единствено себе си, ще се трансформира в НДП (нечий различен проблем).

Отначало си помислих, че Бойко Рашков се е напил измежду бял ден и е вдигнал телефона с мъжествената заповед да окошарят Бойко Борисов. Помислих си по този начин, тъй като за Българина (оня, дето си го знаете), даже да е краткотрайно министър, е особено увлечението да се зъби на тирана от хладни механи (Ботев). Вдигнал е телефона, с ломотещ глас е дал нарежданията си, а като се е събудил на другата заран, му се е желало да не се е бил раждал - толкоз величествен е гафът. Мислех си също, че Кирил Петков, като научи какво се е случило, ще изиска и той да се хвърли отнякъде, тъй като това на процедура е краят на звездното му дефиле по политическия хоризонт на отечеството. Но преди са се хвърли, ще изрита Бойко Рашков от държавното управление с такива гръмотевични ритници, че ще отекнат чак в отдалечен и безсърдечен Брюксел.

Истината обаче се оказа напълно друга. Да, на Бойко Рашков несъмнено му се е желало да се самоубие в петък сутринта, само че не поради личното си безумство, а поради клиничното държание на директния си шеф Кирил Петков, който дефинитивно потвърди, че се намира в зоната на клиничната психопатология. " Психопатологията, и изключително клиничната психопатология, е динамично разрастваща се дисциплинираност, която към днешния ден дава отговор на много променените научни действителности в психиатрията... " *. Вече съм уверен, че проблемите на клетата ми татковина са на първо място от психиатричен темперамент.

Свикнали сме да мислим по този начин: с цел да се държи някой по сходен идиотски метод (говорим за цялостното показване на държавното управление от момента на встъпването му във власт), то той би трябвало да е или доста тъп, или вманиачен, или нарушител, или непозната марионетка. Но за какво " или "? Не може ли хармонично уравновесен микс от всичко това - тъп и вманиачен нарушител, непозната марионетка? Всяко нещо, което се случва, е обикновено, даже и чудесата, (иначе не би се случило); всяко нещо си има ясна причина, даже и не всеки път да знаем коя е. Нещо повече: събитията постоянно имат повече от един претекст и водят до повече от един резултат, само че това рядко се взима поради при техния разбор. Защо, да речем, някой ще открива банкова сметка за събиране на пари за украински бежанци - от достойнство, от ексхибиционизъм или от предпочитание да гепи нЕкой лев? Разбира се, че най-често и по трите аргументи, и с трите претекста дружно и неотлъчно. Но да не се отклоняваме.

Да, всичко протичащо се е обикновено и си има тривиално пояснение, нищо че интелектуалният хайлайф във фейсбук е постоянно учуден, шокиран и засегнат. Какви са аргументите за безумните дейности на държавното управление, за този безумен арест на водача на най-голямата опозиционна партия - нещо, което комай единствено Путин си е разрешавал във връзка с Навални? През първите часове след събитието трескаво преминахме през най-различни теории. Решихме, че може да има някаква връзка с визитата на Кьовеши. Да, такава връзка се откри, само че единствено, за да се злоупотреби с името ѝ, от което тя била гневна. Или пък по отношение на визитата на Лойд Остин и желанието на държавното управление да му откаже военна помощ за Украйна (което след това се оказа тъкмо така). Или пък тъй като Националната конференция на ГЕРБ възторжено преизбра Борисов и пое курс към събаряне на държавното управление. Или пък карцерът е по подстрекателство на Радев, с цел да падне държавното управление и да се разчисти пътят пред Янев, било като длъжностен министър председател за следващ път, било като водач на " нов политически план ". Или пък (това е доктрина на Росен Желязков от ГЕРБ) задачата на ареста била да се покаже, че прокуратурата е чадър над мафията. Ще арестуват Борисов, прокуратурата няма да му повдигне обвиняване (защото няма за какво) и те ще рекат: чадър! Ай, стига бе! Изкарахте ги гении. Като че ли, волно или несъзнателно, Желязков желае да ни внуши почит към тях - огромните играчи.

Иначе те имали били стоманени претекстове да арестуват Борисов (и то по неотложност), дали ги на Гешев, само че той, видите ли, ги потулил и не повдигнал обвиняване. Ами, дайте ги да ги забележим тези стоманени претекстове! Още от зората на Голямото Изчегъртване живеем с обещания, че ще ни се покажат ужасяващи доказателства защо ли не, само че до този миг не сме видели нищо.

Ами в случай че Борисов самичък се е нагласил, самичък е уредил да го арестуват (не се смейте, чу се и такава теория), с цел да си вдигне рейтинга още повече, да се увенчае с ореола на страдалец и да поеме корав курс към завръщане във властта?

Най-сетне, да не би всичко това да не преследва рационална цел, да не разиграва хитра игра, да не нанася пагубен удар по политическия зложелател, а да е единствено от дивотия? Ако използван бръснача на Окам, би трябвало са се съгласим: да, от дивотия е, от най-банална дивотия.

Наистина, догадки доста, само че времето ги опроверга всичките в рамките единствено на няколко часа. В последна сметка се оказа, че се е случило следното. Макс и Мориц прекарали през целия ден в кабинета на Макс, с цел да се чудят по какъв начин да ударят чрез полицията омразния Бойко Борисов, което да рестартира разколебания им имидж на национални спасители. И без друго нищо от обещанията им не се сбъдва в навечерието на стоте дни (вдругиден, на 23 март), най-малко симулативност за отмъщение да бяха основали! Защото възмездието е паспортът на тяхното ръководство, те пристигнаха да изчегъртват, пък за останалото - каквото сабя покаже. И тревожното за тях е, че сабята доста бързо взе да демонстрира.

Мисията за изчегъртване им изяде главата - демонизираха ГЕРБ, демонизираха Борисов и по този метод си отрязаха опцията да взаимодействат с тази огромна партия, с цялата ѝ внушителна електорална тежест. Затова - на драго сърце или отегчение - се принудиха да вкарат във властта комунистите като проруски детайл, който в този момент ги тегли в незнайни направления. Всъщност, по-коректно е да кажем не " вкараха комунистите ", а " вкараха Българска социалистическа партия ", тъй като Българска социалистическа партия надалеч не са единствените комунисти в ръководството.

Привечер, във все същия кабинет на министър-председателя, откакто през целия ден е инструктирал служителите на реда и е давал " свидетелски показания " в поддръжка на изказванията на Васил Божков (Черепа) в наличието на министри и на Мориц, нервите на Макс не издържали и той персонално наредил арест. Дори по време на обиските служителите на реда хабер не са имали, че ще би трябвало да арестуват обискираните. Така че гениалната концепция да се арестува Бойко Борисов е на Кирил Петков, а не на Бойко Рашков. Рашков може да е извършил нареждането с възторг, а може би и със свито сърце, предугаждайки, че това е краят на политическата му кариера. Какво беше това? Отчаяние? Злоба? Или дивотия, буйно разраснала се до клинична психопатология?

И какви са основанията за ареста? Приказките на търсения по 19 обвинявания дезертьор Васил Божков (Черепа) и " свидетелските показания " на самия (с извинение) министър-председател в негова поддръжка? И за следващ път някакви мистериозни документи с неразбираем генезис, дето " нямат входящи номера, тъй като са копия ", като че ли ксероксът не лови входящи номера?...

Накрая това, което съумяха да измислят в отчаянието си, беше да дадат среднощна конференция в петък против събота (това беше някаква поредна и противоречаща на всички предходни истерична версия на обезверено оправдаване: леле-мале каква я свършихме!), на която да Прокуратурата и в частност Гешев за всичко. Какво направи или какво не направи този човек - Гешев, - та да е толкоз черен в очите на " прогресивната общност ", по този начин и не разбрах, само че съм сигурен, че в случай че продължат още малко да извайват този му облик в медийното пространство, скоро селските бабички ще стартират да плашат дечурлигата с него, вместо с Торбалан.

А дали пък тези драматургични форми - среднощни арести и прочие - не се слагат на сцена само поради медиите и кръвожадната аудитория? Кръвожадната аудитория обича такива сюжети. Но каква е изгодата? Същата тази аудитория ще се кефи по същия този метод и когато на следващия ден подкарат с камионетката Кирил Петков или пък Румен Радев. Ама по безусловно същия метод ще се кефи, тъй като си е такава. Единствено в случай че окошарят самата прогресивна и кръвожадна аудитория, в случай че окошарят персонално нея, тогава воплите ѝ за правдивост и човешки права ще разцепят небесата! Ако арестуват някого от тези, които в четвъртък против петък качваха във фейсбук фотоси по какъв начин се чукат с уиски, то тогава " ще бъде рев и скърцане със зъби " (Лук. 13:28).

Арестът на Борисов е следващото доказателство, че държавното управление е в небрано лозе, че не знае на кой свЕт е. Те са в такова състояние, все едно ние с приятелите, по този начин както си седим на масата в кръчмата, в един миг се окажем екипаж на нуклеарна подводница надълбоко под водата и да би трябвало да предприемем нещо - да изплуваме за въздух, да изстреляме торпедо по друга подводница и прочие.

Винаги съм отстоявал мнението, че дадена власт би трябвало да се бута в доста краен случай, тъй като: 1) всеки ред е по-добър от безредието и 2) всеки идващ, пристигнал предварително на власт посредством митинги, принуждение и популизъм, е по-лош от предходния. Но в съответния случай би трябвало да се съгласим, че тая уродлива коалиция от дърти комунисти, съвременни марксисти, откровени мошеници и безпомощни дилетанти би трябвало да изчезне час по-скоро, още през тази седмица, която стартира през днешния ден. Да изчезне по случай стотния си ден е прекрасен и знаков мотив. Оставка и предварителни избори! Но, както споделя моят другар Стоян Павлов, идващото държавно управление да не идва незабавно, че да си починем малко. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР