Миналата седмица в Амстердам се проведе Amsterdam Drone Week“ -

...
Миналата седмица в Амстердам се проведе Amsterdam Drone Week“ -
Коментари Харесай

Безпилотният въздушен транспорт става реалност в Европа

Миналата седмица в Амстердам се организира „ Amsterdam Drone Week “ - годишното ревю, отдадено на безпилотните летателни апарати, на което участниците на пазара разискаха най-новите трендове в промишлеността и регулаторните провокации. Освен това беше оповестено, че на Олимпийските игри през 2024 година в Париж ще бъде пуснат първият в света търговски пътнически превоз, употребяващ безпилотни въздушни таксита.

Планът на Амстердам за Париж

Миналия четвъртък в Амстердам приключиха годишното ревю и конференция „ Drone Week “, отдадени на пазара на търговски дронове. Събитието се организира за пети път.

Тази година в него взеха присъединяване представители на 75 страни и над 250 лектори – представители на разработчици на БЛА, авиационни компании (Boeing), държавни организации (Агенцията за авиационна сигурност на Европейски Съюз, Европейския парламент, японското министерство на търговията и индустрията и т.н.) проучвателен и експертни компании и организации.

Според прогнозите на консултантската компания „ Roland Berger “, до 2050 година в света ще се експлоатират към 160 000 търговски БЛА, а оборотът на пазара ще доближи 90 милиарда $.

На конференцията в Амстердам беше оповестено, че Париж ще бъде първият град в света, който ще стартира търговски транспорт на хора с безпилотни въздушни таксита. Това ще се случи по време на Олимпийските игри през 2024 година, които ще се проведат във френската столица. Проектът ще бъде сбъднат от оператора на парижкото летище Groupe ADP и основаната във Англия компания Skyports Ltd, която създава инфраструктура за търговски безпилотни коли. В изявление в Амстердам ръководителят на отдела за нововъведения на Groupe ADP Солен де Бри съобщи: " Нашата цел е първото в света комерсиално пускане на услуги с електрически самолети с отвесно политане и кацане (eVTOL). "

Разработчикът на аеротаксито, наречено „ Волокоптер “, е немска компания със същото име. Коптерът е предопределен за двама пасажери и сега се тества с един пасажер и един авариен водач. Първата площадка за политане и кацане ще бъде хеликоптерното пристанище в парижкото предградие Сержи-Понтуаз. Безпилотните въздушни таксита правят тестови полети там от ноември предходната година. Планът е да се транспортират пасажери сред основния терминал на летищата " Париж-Шарл дьо Гол " и " Ле Бурже ", летището във Версай и самия Париж, където площадката за политане и кацане ще бъде построена на специфичен понтон на река Сена.

Сегашните направления на хеликоптерите ще се употребяват за въздушно такси - с цел да не попаднат в потока на турбуленция от витлата на хеликоптерите, те ще летят на няколко метра под коридора за хеликоптери.

" Освен за транспорт на пасажери, планираме да използваме такива коптери и за незабавно превозване на пациенти до лечебни заведения в Париж ", сподели госпожа Дьо Бри. " Според медицински специалисти при положение на инфаркт идването в здравно заведение единствено една минута по-рано усилва възможностите за оцеляване с 10%.

На Седмицата на дроновете в Амстердам беше оповестено също по този начин, че японските управляващи ще стартират тестови полети на пътнически коптери през идната година. Целта на тестванията е да се започва превоз за посетителите на интернационалното софтуерно ревю „ Osaka Expo “, което ще се организира от 13 април до 13 октомври 2025 година

Друг план, показан на конференцията в Амстердам, е най-новият полицейски коптер „ Nightingale “ с обсег към 100 км. Разработчиците показват, че такова транспортно средство може да се употребява за наблюдаване на пътната конюнктура и навреме да се обажда на службите за незабавна помощ при положение на катастрофи и други изключителни обстановки.

Полет в фантазиите и в действителността

В момента обаче настоящото нидерландско законодателство не разрешава на полицията да употребява такива безпилотни летателни апарати. " Съгласно настоящите разпореждания за безпилотните летателни апарати полицията не може да ги употребява отвън зоната на директна видимост ", сподели шефът на плана Ремко Аахтес пред локални медии.

На Седмицата на дроновете в Амстердам съвсем всеки оратор засегна тематиката за регулирането на безпилотните летателни апарати. Участниците в конференцията означиха, че даже в най-напредналите страни в света има задоволително проблеми, които лимитират практическото приложение на комерсиалните дронове - да не приказваме за страните, в които създаването на такива правила е в начален етап или въобще не съществува.

В продължение на няколко години специалисти от промишлеността следят регулирането на комерсиалните дронове по света, като сформират Индекс за подготвеност на дроновете (Drone Readiness Index - DRI). Индексът се основава на шест основни параметъра: съответност, практическа подготвеност, човешки запаси, административна инфраструктура, узаконяване и интеграция на въздушното пространство.

Държави като Обединеното кралство и Австралия са отпред на показателя за 2023 година с по 72% подготвеност. Тези страни са с най-високо равнище на подготвеност на административната инфраструктура и интеграция на въздушното пространство за търговски полети с дронове. На трето място се класира Тайван, който е почнал да създава правила за употреба на дронове оттатък линията на видимост, сходни на тези, които към този момент са признати в Съединени американски щати. Освен това още през юли тази година в Тайван ще се проведат тестови полети на безпилотни летателни апарати за доставки отвън зоната на видимост.

Като цяло обаче специалистите считат, че най-развитата правна рамка за комерсиалните интервенции с БЛА съществува в страни като Съединени американски щати, Канада, Австралия, Обединеното кралство, Япония, Швейцария, Германия, Франция, Италия и Китай.

Именно Китай е на едно равнище със западните страни, а в някои връзки и по-напред, освен в създаването на правната рамка за употреба на БЛА, само че и в създаването на самите апарати. В началото на март основаната в Шанхай компания „ Autofligh “ сложи нов международен връх за пробег на електрически летателен уред с отвесно политане и кацане (eVTOL) с едно зареждане. Моделът Gen4 Prosperity I прелетя 250,2 км единствено за 90 минути, като усъвършенства предходния рекордьор – на модела „ Joby “ на американската компания „ Joby Aviation “, който през 2021 година прелетя 247,9 км с едно зареждане. След като сложи нов международен връх, китайската компания получи поръчка за 205 автомобила „ Prosperity “ от „ EvFly “, сингапурски стартъп, който има намерение да ги употребява за безпилотен транспорт на товари в ОАЕ и Саудитска Арабия.

Освен Китай и Япония, Южна Корея също е доста дейна в насърчаването на безпилотния въздушен превоз в Азия. В края на февруари стана известно, че една от най-големите телекомуникационни компании в Южна Корея, SK Telecom, има намерение да пусне в употреба безпилотни въздушни таксита през 2025 година, трансформирайки ги в едно от своите бизнес посоки. SK Telecom създава плана взаимно с „ Joby Aviation “. Южнокорейските и американските бизнесмени считат, че безпилотните въздушни таксита ще оказват помощ за понижаване на натоварването на наземния и подземния публичен превоз, както и за понижаване на част от трафика на персоналните коли.

SK Telecom разчита на помощта на южнокорейското държавно управление. Още през 2021 година южнокорейското министерство разгласи проектите си да пусне в комерсиална употреба безпилотни въздушни таксита от 2025 година За тази цел управляващите имат намерение да си сътрудничат интензивно с частния бизнес, като предизвикват планове за създаване на хеликоптерни площадки за такива безпилотни апарати, основаване на подобаваща инфраструктура и създаване на законодателна рамка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР