Миналата седмица международният екип следователи обявиха за първи път, че

...
Миналата седмица международният екип следователи обявиха за първи път, че
Коментари Харесай

Сърбия в деликатна ситуация заради свален самолет

Миналата седмица интернационалният екип следователи оповестиха за първи път, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над Източна Украйна от съветски елементи, ситуирани в Курск. Последва гневна реакция от страна на Запада, основно от Брюксел и Вашингтон, и тя може да сложи Сърбия в неприятна позиция, в случай че от Белград бъде поискано да се причисли към осъждането на Москва, разясняват в редакцията на белградското електронно издание „ Данас “, съобщи „ Фокус “.

Русия отхвърли виновността си, само че събраните доказателства наподобяват задоволително безапелационни, с цел да положат основите на най-малко самодейност за нов пакет от западни наказания против Москва – европейски, а за какво не и американски. Този сюжет ще изправи Сърбия пред остарялата алтернатива: да поддържа Европейски Съюз предвид на стремежите на Белград за участие в организацията, или да застане на страната на Русия? И двата разновидността имат положителни и неприятни страни.

От редакцията са безапелационни – Сърбия е „ двойно подвластна “ от Русия. От една страна, Белград разчита на Москва за доставките на природен газ. От друга, западната ни съседка се нуждае от дипломатическата поддръжка на Москва по косовския въпрос. Ето за какво Сърбия е принудена да балансира. Но другарството й с Русия има висока цена. Много от страните в Европейски Съюз подозират, че Белград е „ троянски кон “, който не трябва да бъде допускан в Общността точно заради връзките си с Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР