Миналата нощ хакерска атака е пробила, може би фатално, защитите

...
Миналата нощ хакерска атака е пробила, може би фатално, защитите
Коментари Харесай

Хакнаха националното радио

Миналата нощ хакерска офанзива е пробила, може би съдбовно, отбраните на Българското национално радио (БНР), научи Клуб Z от сътрудници.

Пострадала е софтуерната система " Далет плюс " за ръководство на предаванията. Хакнати са и всички пощи с архивите на предаванията, както и служебните имейли на публицистите. Атаката е станала към 3 ч. в нощта против вторник, когато криптовирус е бил вкаран в системата " Далет плюс ", излиза наяве след инспекция на службите.

В момента всички в радиото, стратегически обект за националната сигурност, работят само " онлайн ", системите за ръководство са отвън строя.

Според експерти сходен огромен пробив може да бъде сбъднат, единствено в случай че по някаква причина отбраните и поддръжката на системите и уеб страницата на радиото не са работели. Хора от БНР настояват, че управлението е прекъснало договорите за поддръжка, които включват протекция от злонамерена външна интервенция. Прекратен е договорът за поддръжка на уеб страницата на БНР и на " Бинар " - цифровата платформа в интернет за подкасти и музика на националното радио, споделят източниците ни. Прекъснат е и договорът с компанията, поддържала " Далет плюс ". Сайтът на БНР продължава да работи, тъй като е на външен сървър.

В момента със случая се занимават профилираните органи, само че той съзнателно се крие от обществеността, прибавят източниците ни. Една от аргументите е, че след първия оглед провалите наподобяват прекомерно огромни - повече от евентуално е неповторимите архиви и записи, които БНР съхранява, да са " отпътували " невъзвратимо. 

Не е изключена версията искане на откуп. 

В момента общоприет шеф на БНР е някогашният му юрисконсулт Милен Митев, който беше определен на поста от Съвет за електронни медии през октомври 2021 г. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР