Миналата година се оказа особено успешна за страните от Централна

...
Миналата година се оказа особено успешна за страните от Централна
Коментари Харесай

Прогноза: Пикът на българската икономика ще бъде през 2018-а

Миналата година се оказа изключително сполучлива за страните от Централна и Източна Европа, които записаха бърз стопански напредък. Тази наклонност не подмина и България. 2018 година обаче може би ще е още по-успешна за стопанската система ни, която би трябвало да доближи пика си през идващите месеци.

Това предвиждат от " УниКредит " в собствен разбор за първото тримесечие на годината.

Очакванията са брутният вътрешен артикул (БВП) да доближи растеж 4,4% при подобен от 3,6% за миналата година. През 2019 година обаче експанзията ще се забави едва до 4,2 на 100. В номинално изражение специалистите предвиждат, че Брутният вътрешен продукт за актуалните 12 месеца ще бъде в границите на 53,6 милиарда евро.

" През миналата година растежът получи поддръжка от два съществени мотора: експорт и частно ползване. През тази и идната години, се чака към тях да се причислят и вложенията, на фона на сигнали, че след нескончаем интервал на застоялост те още веднъж набират инерция. Преминаването към по-балансирана конструкция на растежа ще подкрепи и устойчивостта на икономическата агресия ", се показва в разбора и се добавя, че забавянето на растежа на Брутният вътрешен продукт в края на 2017 година се дължи на краткотрайни фактори.

За актуалната година главен тласък за растежа ще остане потреблението, при което може да има напълно малко закъснение спрямо миналата. Причината за това ще бъде по-бавния ритъм на откриване на работни места поради достигането на най-високата точка на заетостта. Прогнозите обаче са за в допълнение нарастване на възнагражденията за сметка на наемането на чиновници.

" Ръстът на заплатите отразява дефицита на работна мощ, който откакто в началото се наблюдаваше най-много в браншове, които употребяват нискоквалифициран труд, последователно обгръща и останалата част от стопанската система. Това може да докара до структурни трансформации, като фирмите стартират да насочват повече трудови запаси към секторите с по-висока добавена стойност, или да трансформират метода си на произвеждане, като мигрират към технологии, които употребяват по-малко работна мощ за сметка на повече капитал ", считат експертите.

" Трябва да се има поради, че сходни процеси не постоянно протичат безпрепятствено и при избрани условия могат да бъдат придружени от краткотрайно увеличение на нормата на безработица, което е и една от аргументите, да сме по-предпазливи в нашите оценки за вероятността пред растежа на стопанската система в средносрочен проект ", допълват те.

Експертите предвиждат позитивна наклонност при вложенията. Според тях към този момент се виждат първите сигнали за възобновяване им, като те записват нарастване от 3,8% през 2017 година, което е най-силният им резултат от 2008 година насам.

" Изчисленията на икономистите на банката демонстрират, че това покачване на фона на стагниращи или даже спадащи вложения на обществения бранш значи, че вложенията на частния бранш са се повишили с към 7% на годишна база, в действително изражение. Очакванията за 2018 са всички съставни елементи на частните вложения да отчетат растеж ", се споделя в документа.

В идващите месеци се чака развиване в строителството, което ще бъде подкрепено от по-голямо търсене в областта на туризма, логистиката и административните здания. Нови инвестиции от страна на частния бранш се чакат още в машини и съоръжение. 

" Секторите на преработващата индустрия, които ще са най-големите печеливши от протичащото сега увеличение на индустриалния потенциал са преработката на метали, медицински и козметични артикули и произвеждане на части за коли. След като започва от нулата преди по-малко от десетилетие автомобилостроителната промишленост през днешния ден има над 10% дял от производството в преработващата индустрия, а три четвърти от фирмите в бранша възнамеряват да усилят индустриалния си потенциал, съгласно скорошна анкета за настройките в бранша за 2018 година ", се споделя в разбора./ Money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР