Миналата година повечето предколедни и предновогодишни тържества просто бяха отменени,

...
Миналата година повечето предколедни и предновогодишни тържества просто бяха отменени,
Коментари Харесай

Как да не се заразим по празничните тържества, стратиращи от днес?

Миналата година множеството предколедни и предновогодишни тържества просто бяха анулирани, тъй като бяхме посред локдаун. Тази няма такава драма, само че въпреки всичко е добре да бъдем деликатни, с цел да не се заразим баш в най-веселите дни от годината, които стартират от днешния Никулден. В някои страни като Германия се случва и от най-близки хора, идващи на посетители да се желае бърз антигенен тест на влизане. У нас това не е признато. Но пък ето какви лайфхакове по тематиката дава самият Вашингтон Пост.

Както и доста други медии, флагманът на американската преса не поучава изключително хората над 60 година да пътуват и да се събират в шумни компании. За всички, по-млади и по-възрастни, съветът на Кери Алхоф, епидемиолог в фамозната болница Джонс Хопкинс е да се събират единствено с имунизирани. „ Ако тържеството е смесено с неимунизирани и непреминали ковид19, постарайте се да съкратите до най-малко броя на поканените, а в случай че сте посетител първо помислете дали да приемете да присъствате. В случай, че отидете, бъдете подготвени без терзание да си тръгнете в първия миг, когато се почувствате некомфортно или ви се стори, че някой демонстрира признаци на зядушаваща кашлица, стомашни проблеми или се оплаква от изключително мощно главоболие”.

Към това мнение се причислява Стърлинг Рансон – президент на Американската асоциация на фамилните лекари: „ Един от най-лошите дарове, които можете да получите за този празничен сезон е да ви лепнат ковид19, тъй че по-добре се въздържайте от нормалните в естествени години по това време парти-маратони. Ако пътувате в страната или чужбина и не можете или не желаете да го отмените, хвърлете взор на статистиката и трендовете на развиване на заболяването в дадения регион, накъдето сте се отправили. В случай, че сте толкоз смели, просто спазвайте нормалните ограничения на физическа отдалеченост, носене на маски, стерилизация и хубаво миене на ръцете”.

Акико Ивасаки – имунолог от фамозния Йейлски университет приканва пътуващите да помислят за имунизация, а имунизираните преди повече от 7 месеца – за бустерна доза преди да тръгнат на път и то да приключат процедурата най-малко седмица авансово, през която – в случай че има някакво противопоказание, да мине и да замине.

Професор Шийла Шарма от ЮТХелт Скуул предизвестява, един път попаднали на празнично празненство, да опитаме, макар склонността да си угаждаме, да се храним здравословно, без изключително доста да подвигаме количеството захар – вирусът доста я обича, сол и тесто, които гълтаме, а да наблюгаме на свежите плодове и зеленчуци, които съдържат доста витамини – стигат 400 г дневно. Към това не забравяйте морските артикули, които компенсират особено имунозащитния витамин Д.

„ Друго доста значимо е да бъдете сигурни, че ви сервират с чисти ръце и са ви поднесени чисти прибори”, добавя Шарма. Тя поучава също по този начин да предпомитаме, когато каним или сме канени на празненство, храна, завършена като хапки, поемани набодени на клечки, което съгласно нея дава най-малък риск от заразяване освен с ковид19, само че и с други нездравословни вируси и бактерии.

Есения Марокин от Детската болница на Филаделфия е безапелационна, че всичко това, което прилагаме, с цел да останем здрави по празниците, би трябвало да го обясняваме просто и ясно на децата към нас. Същото съгласно психоложката би трябвало да вършим и с близки и родственици антиваксъри, без на тях особено да им натяквате правилността на вашия избор – персоналният образец ще има доста по-силен резултат.

Кели Бостън от асоциация, профилирана върху предварителната защита и контрола на инфекции, е доста значимо да имаме положително пояснение към гостите си или когато гостуваме за какво от време на време слагаме маска или съблюдаваме отдалеченост. Това може да се окаже животоспасяващо за хора, които са с по-слаба отбрана, като да вземем за пример болните от сърце и рак.

Специално внимание би трябвало към децата, в случай че пътуваме дружно с тях и те не са имунизирани. Първо, дни преди тръгване, да не ги събираме с други хлапета, с цел да не бъдат изложени на риск. На летищата, които са с нараснал риск от заразяване и в самолетите, където той е най-малък 1 към 27 млн., най-добре е цялото семейство на употребява най-сигурните FFP2 маски. За гари, автогари, влакове и рейсове просто е наложително.

Кристин Мофет – педиатър – инфекционист в Детската болница на Бостън поучава да не изпадаме в суматоха, в случай че се постанова да пътуваме с децата, само че въпреки всичко да проучим положението и трендовете на болестта в съответния райн или страна, където отиваме.

На същото мнение е проф. Питър Хотез от Бейлър Колидж и съдиректор на Ваксинационно развиване в Детската болница на Тексас. Според топексперта най-голямата неточност на актуалното общество е, че трансформира имунизациите в политически въпрос, а политиката е антинаука!
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР