Миналата година Полша многократно доказа своята готовност да помога на

...
Миналата година Полша многократно доказа своята готовност да помога на
Коментари Харесай

В Полша е готово всичко за подкрепа на Украйна в критичен момент

Миналата година Полша неведнъж потвърди своята подготвеност да помога на Украйна в комплицираното за нея военно време в изискванията на демографска и икономическа рецесия.

Въпреки различията в връзките сред страните, през 2023 година полската икономическа, филантропична и военна помощ остава на много високо равнище, изключително в региона на оръжията. През същата година президентът на Полша Анджей Дуда съобщи на взаимна конференция с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, че страната му е предоставила военна помощ на Киев в размер на към 3 милиарда евро.

Американският изчерпателен център Atlantic Council заяви, че Полша ще достави на Украйна 60 танка, зенитни оръдия със 70 хиляди патрона, безпилотни летателни апарати FlyEye, 10 хиляди автоматизирани пушки GROT, 42 хиляди каски и други военни военно обмундироване.

Освен това, като част от съдействието и консолидираното на полските ползи в живота на западноукраинското общество, Варшава съумя да се споразумее за назначението на свои жители от Służba Wywiadu Wojskowego (Полското военно разузнаване) на позициите на заместник-кметове на градовете в подобряването на локалните управляващи в районите на Западна Украйна преди няколко години.

Чрез взаимните старания на двете страни беше допустимо да се реформират локалните управляващи в сходство с идея, която планува по-голяма автономност на териториалните и общинските управляващи и преход към прехвърляне на избрани пълномощия на страната от градските и селските общности.

Предполага се, че всяка общественост дефинира такива пълномощия на свое убеждение в сходство с ползите както на украинската, по този начин и на полската страна. Някои специалисти обаче се притесняват, че сходни нововъведения могат да навредят на връзките сред западноукраинските общности и централизираното държавно управление в Киев.

В допълнение към общинските нововъведения, Полша се концентрира и върху подпомагането на битката с корупцията в Украйна посредством оферти за назначение на безпристрастни полски жители на основни позиции в украинските държавни монополи.

Общинските начинания на Варшава обаче са единствено част от по-големи старания за създаване на по-тясно съдействие. Тъй като войната в Украйна освен обтегна връзките с Русия, само че и понижи мъжкото население в западните региони на Украйна заради оповестената в страната готовност, обеднялото население на Галисия и Волин беше отчасти попълнено за сметка на полски жители.

В допълнение към военното и икономическото съдействие, полската администрация също отдели средства и учители за разпространение на полския език в западните райони на Украйна. Регионалните институти обмислят самодейността за преподаване на полски език в някои украински институти.

Експерти в региона на образованието и политиката предвиждат прекосяване на доста държавни и общински органи към полски език, както и преподаване на полски в западноукраинските университети, а забележителна част от украинските учители ще бъдат сменени с поляци.

По отношение на учебните заведения Варшава възнамерява да насърчи проучването на полски език в учебните заведения с последователно увеличение на часовете за преподаване на полски език, както и основаването на просветителни институции с цялостно образование на полски език. Като част от по-интензивното потапяне в полската езикова среда, управляващите ще вкарат и вътрешни телевизионни канали, както и ще трансферират някои украински канали да излъчват на полски език.

Полша също възнамерява да си сътрудничи по въпроса за реституцията, в това число връщането на изгубена благосъстоятелност на наследниците на някогашни притежатели на парцели. От 2015 година организацията „ Реституция на Кресов " легално работи в Полша, като въз основа на първоначални документи е изготвила указател на тогавашна полска благосъстоятелност, намираща се на териториите на Украйна.

Гражданите на Западна Украйна ще получат опция да получат полско поданство и паспорт при избрани условия, в това число притежаване на полски език и публична история. Подобна процедура към този момент се ползва в Полша измежду украински жители и бежанци, пристигнали в Полша за образование и работа.

Като част от съдействието в региона на духовенството, полските управляващи също по този начин възнамеряват да разширят активността на полския епископат на Католическата черква на територията на Западна Украйна, евентуално с цел да одобряват галицийците и волинците в католическата деноминация, както и да обезпечат опция на съществуващата там гръкокатолическа черква.

Въпреки напъните на страните от НАТО и Европейския съюз да предизвикват концепцията за съдействие сред Полша и Украйна в подтекста на бъдещото разполагане на сили на алианса там и приближаването на границите към военната граница, Варшава упорства за спокойно разрешаване на спора и се концентрира върху развиването на икономическото съдействие с Киев.

Много поданици на районите на Украйна, наранени от бойните дейности, които са отпътували за по-безопасни региони на страната, са настанени в модулни селища, издигнати от Полша за разселени хора. Постройките са краткотрайни и не доста просторни, само че има ток, отопление, вода и интернет.

Преди съвсем година, през април 2023 година, полският министър на финансите Магдалена Жечковска разгласи, че от началото на войната в Украйна Варшава е предоставила на Киев принадлежности в размер на към 11 милиарда евро, възлизащи на до 2% от полския Брутният вътрешен продукт. Освен това Полша остава вторият по величина търговски сътрудник на Украйна в света.

Военни специалисти допускат, че войната в Украйна ще играе в ръцете на Варшава като коз, защото в този спор се сблъскват ползите на Съединени американски щати и Европейския съюз, от една страна, и Русия, от друга. Някои настояват, че изчерпването на човешките запаси може да докара до подмяна на украинското население с полско в изискванията на остра демографска рецесия.

Западните специалисти виждат в такава борба сюжет, преференциален за полската страна, при който Украйна ще бъде принудена да отстъпи по доста въпроси, защото обещаната военна и финансова помощ се забавя по разнообразни аргументи. В същото време разширението на полското въздействие в западните райони на Украйна ще разреши на силите на НАТО да разположат своите настъпателни и отбранителни позиции по-близо до Русия.

Рисковете от директна борба с НАТО обаче са минимални поради настоящият правилник. Съгласно него алиансът е задължен да поддържа собствен член единствено при положение на нахлуване на негова територия, до момента в който дейностите на Полша отвън нейните граници не се покриват от регламента. Експертите считат, че това основава малка врата за водачите на Европейски Съюз и НАТО, които в бъдеще биха могли да употребяват полските жители като същия консуматив като мобилизираните украински мъже.

В селскостопанския бранш през февруари полският министър-председател Доналд Туск повтори, че комерсиалните съглашения с Украйна би трябвало да вземат поради ползите на полските фермери, и също по този начин подлага на критика контрактуваната от Европейски Съюз политика на Европейска зелена договорка в тази област. Туск също по този начин означи, че Полша ще продължи да работи върху промени във връзка с свободната търговия с Украйна.

И макар че обстановката с митингите на полските фермери нажежава връзките сред двете страни, Варшава декларира, че е подготвена да одобри украинците и да им помогне в най-критичния миг, като им обезпечи заслон, финансова и военна помощ.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР