Миналата година Москва обяви плановете си да възобнови производството на

...
Миналата година Москва обяви плановете си да възобнови производството на
Коментари Харесай

19FortyFive: Новият руски бомбардировач Ту-160М е заплаха за НАТО

Миналата година Москва разгласи проектите си да възобнови производството на своите свръхзвукови тежки стратегически бомбардировачи Ту-160 " Бял лебед " (по данни на НАТО - " Блекджек " ) от времето на Студената война с изменчиво крило, заяви уеб сайтът 19fortyfive.

Въпреки че това бяха най-големите и най-тежките самолети с Мах 2, които в миналото са се издигали в небето, Ту-160 в никакъв случай не беше създаден в забележителен брой.

До предходната година имаше единствено девет тестови и 27 серийно създадени самолета . Този факт в действителност ограничаваше метода, по който Русия можеше да употребява бомбардировачите, защото не разполагаше със стелт качества.

Сега към този момент е на път ново стадо, а първият Ту-160М, издигнат в границите на обновеното произвеждане, приключи заводските си тествания през декември .

Във вторник беше оповестено също по този начин, че съответният аероплан от новата индустриална стратегия е наименуван в чест на руската космонавтка, която е първата жена в космоса.
 F-16 на Белгия вдигнати против бомбардировачи Ту-160 на Русия над Северно море
F-16 на Белгия вдигнати против бомбардировачи Ту-160 на Русия над Северно море

Навлезли са във въздушното пространство на НАТО

" Първият издигнат Ту-160М е кръстен в чест на Валентина Терешкова ", съобщи шефът на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар пред държавната медия ТАСС по време на интернационалното авиошоу Aero India 2023 във вторник.

Новопроизведеният Ту-160М приключи заводските си тествания, по време на които стратегическият бомбардировач извърши маневри за инспекция на стабилността и ръководството на самолета във въздуха, работоспособността на бордовите системи и моторите, както и на бордовото радиоелектронно съоръжение.

Руският президент Владимир Путин подреди програмата да бъде обновена през 2015 година, само че завършването на първия нов серийно създаван бомбардировач продължи до предходната година.

Преди това Русия обмисляше проекти за възобновяване на производството, само че тези старания значително останаха в застой. Съгласно актуалните проекти, оповестени предходната година, Русия ще получи до 50 " Бели лебеда ", само че към момента не е ясно какъв брой от тях ще бъдат създавани годишно .

" Форбс ": Руски Ту-160 упражнявали удар по база на НАТО в Исландия

НАТО ускорява своето наличие в небето над Северна Европа

ОАК разгласи, че съгласно информацията Ту-160М също ще бъде създаван, даже и когато Русия продължава да напредва с програмата си за стелт бомбардировач ПАК DA.

Модернизираните Ту-160М са оборудвани с ново бордово радиоелектронно съоръжение, мотори НК-32-02 и други системи.

Те ще останат основен съставен елемент на съветската нуклеарна триада . Първоначално " Белият лебед " е създаден в отговор на бомбардировача Rockwell B-1 Lancer на Военновъздушните сили на Съединените щати - и руският аероплан има сходен дизайн.

Сега той е най-тежкият бомбардировач в света и може да носи крилати ракети с нуклеарен заряд, които могат да унищожават цели в отдалечени географски региони и надълбоко в тила на континенталните театри на бойните дейности.

Докато В-1 е бомбардировач в класическия смисъл на думата - т.е. лети към задачите, с цел да разположи бомбения си товар - Ту-160 може да работи като самостоятелна оръжейна платформа , където ракетите се изстрелват от вратите на бомбоубежището. След това " Белият лебед " може да отлети със скорост над 2 Mach.

Ту-160 е планиран и без никакви защитни оръжия - скоростта му е от решаващо значение за отбягване на вражеските изтребители.
 Русия пусна видео от полет на ракетоносците Ту-160 над Атлантическия океан
Русия пусна видео от полет на ракетоносците Ту-160 над Атлантическия океан

Продължителността на полета е била 15 часа

По време на патрулни задачи бомбардировачът постоянно се ескортира от изтребители като МиГ-31.

Всички бомбардировачи Ту-160 по традиция са кръстени в чест на видни съветски персони, които са постигнали забележителни триумфи в региона на далечната авиация.

Терешкова, която предходната година навърши 85 години, е известна с това, че е първата и най-младата жена в Космоса, летяла независимо с кораба " Восток 6 " през юни 1963 година

По време на 70,8-часовия полет тя прави 48 обиколки на Земята и остава единствената жена, взела участие в независима галактическа задача.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР