МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила

...
МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила
Коментари Харесай

Капиталовата програма на София е провал за ГЕРБ

МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 година Завършила е право, магистър е по ръководство на стопанските действия. Общински консултант от Българска социалистическа партия и заместник-председател на Столичния общински съвет. Зам.-председател е и на непрекъснатата комисия по опазване на здравето и обществена политика и член на непрекъснатата комисия по стопанска политика и общинска благосъстоятелност към СОС.

Кварталните улици са в трагично положение, а са усвоени едвам половината от плануваните средства за поправки

- Г-жо Христова, от ГЕРБ регистрираха приходите и разноските в бюджета за 2017 година на Столичната община и се похвалиха с 91% осъществяване. Какво се крие зад цифрите?
- Действително ръководещите се похвалиха, че е налице осъществяване от 91% на бюджета за 2017 година Но цифрата е подвеждащо, тъй като не са включени средствата от оперативните стратегии, чието осъществяване е единствено 44%. Наред с това даже 9% несъблюдение съставляват над 100 млн. лева несъбрани доходи за града, респективно за 100 млн. лева неосъществени действия и обекти.
Същевременно анализът демонстрира трайната наклонност при бюджетите на общината да се възнамеряват занижени доходи. Планирането на ненапрегнат бюджет подсигурява осъществяването му и отчитането му като доста добре свършена работа.
Такова обмисляне беше налице и при бюджета за 2017 година Тогава групата на общинските съветници от Българска социалистическа партия показа собствен различен отчет, с който предложи увеличение на приходната му част с 54 млн. лева, защото плановете ни посочваха, че някои от приходите са мощно подценени, изключително в частта данъчни доходи. Докладът ни беше отритнат, само че в този момент регистрираните резултати демонстрират, че сме били прави.
При данъчните доходи за 2017 година се регистрира 102,6% осъществяване, като числата мощно се приближават до нашите оферти при налога върху недвижимите парцели, налога върху транспортни средства, налога при придобиване на имущество при дарения и възмезден метод и други Като цяло, най-хубаво осъществяване на приходите в бюджета има там, където те се внасят под формата на налози и такси от жителите.
Не по този начин стои обаче въпросът с осъществяването на приходите, за които директна отговорност носят управлението на Столичната община и ГЕРБ. Пример в това отношение са приходите от общинската благосъстоятелност като наем, реклама, общински пазари, дивиденти от активността на общинските търговски сдружения. Тази година, увлечени в устрема си да потвърдят допустимо най-голямо осъществяване, управлението на Следствен отдел към окръжна прокуратура и ГЕРБ си разрешиха и счетоводни трикове. В отчета е посочено, че постъпилите в бюджета доходи от дивиденти са 9 млн. лева при планувани 7 млн. лева за 2017 година, което образува 102% осъществяване на годишния проект. При направената информация открих, че постъпилите 9 млн. лева включват и дивидентите за 2016 година По този метод сметката излиза напълно друга. Общата сума на дължимите дивиденти за двете години е на стойност 14 млн. лева Всъщност излезе, че осъществяването е приблизително 64% за всяка година, а не 102% за 2017 година, както се регистрира. Манипулацията с данните за фактически събраните дивиденти не е инцидентна, защото те са израз на ниската успеваемост и подготвеност, с която ГЕРБ ръководят общинските сдружения.
- Как стои въпросът с разходната част от бюджета?
- Основно внимание заслужава анализът на разходната част на бюджет 2017 година Там бяха ориентирани и главните рецензии на общинските съветници от Българска социалистическа партия, както и причините ни да гласуваме "против " този доклад. Анализът демонстрира, че при редица действия е налице ниска усвояемост на средства. Например при "Отбрана и сигурност " тя е едвам 60,8%, при създаване и ремонт на уличната мрежа - 70%, не са усвоени напълно средствата в такива действия като обучение и опазване на здравето.
Най-големият неуспех в разходната част е осъществяването на капиталовата стратегия на Столичната община. Капиталовите разноски са "черешката на тортата " на всеки бюджет, само че те са и аршин за административен потенциал и умеене да се ръководят капиталовите средства. През годините, в които ГЕРБ ръководят София, се следи непроменяемо еднакъв метод - при приемане на общинските бюджети капиталовите стратегии и обекти в тях необятно се популяризират и показват на жителите, само че когато настъпи моментът да се регистрира осъществяването им, ентусиазмът на управлението на общината и ГЕРБ изчезва и въпросът комфортно се неглижира.
За 2017 година капиталовата стратегия на Столичната община е в размер на 435 млн. лева, от които 275 млн. лева са по оперативни стратегии. От цялата сума са усвоени единствено 268 млн. лева, или 57%. При оперативните стратегии осъществяването е още по-ниско - едвам 124 млн. лева, или 44%. Зад тези цифри стоят неусвоени 167 млн. лева, които е трябвало да отидат за създаване, ремонт и поддържане на уличната мрежа, за озеленяване. Следователно по едни от най-важните и злободневни за града ни проблеми, имащи директно отношение към чистотата на въздуха, са усвоени по-малко от 50% от плануваните средства.
В отчета на госпожа Фандъкова за аргументите за неусвояването на 167 млн. лева от капиталовата стратегия няма и ред. Липсата на разбор за несъблюдение е причина за "кухо обмисляне " и за в бъдеще. Само ще напомня, че м.г. оперативните стратегии бяха изпълнени на 29%. Тогава ни беше обяснено, че европроектите се приготвят, а разплащането за тях ще настъпи 2017 година Както виждаме, такова разплащане не е настъпило. Най-вероятно може да се чака чак през 2019 година, когато ще пристигна най-подходящият миг за рязане на ленти, защото ще се организират локалните избори. Налага се изводът, че е налице липса на управнически потенциал у управлението на Столичната община и ГЕРБ.
- От регистрираното става ли ясно кои са предпочитаните сфери за ръководещите?
- Заявените цели в региона на образованието, екологията и превоза всъщност не се потвърждават като такива. Все още над 4500 деца чакат за място в детските ясли, все по-осезаема става разликата в качеството на образование в другите учебни заведения в границите на града, а най-големият % неусвоени средства са при дейностите ремонт на уличната мрежа и озеленяване.
- Развива ли се София на две скорости?
- За страдание методът, по който се изготвя бюджетът и се разпределят средствата в него, докара до модела "София на две скорости ", за който Българска социалистическа партия в София сигнализира от години. Инвестира се на първо място в централните елементи на града за сметка на регионите. Дори това, което се възнамерява, не се усвоява. От плануваните за създаване, поправки и поддържане на уличната мрежа 32 млн. лева са усвоени единствено половината. Говорим най-много за вътрешнокварталната улична мрежа, която е в трагично положение и се сочи от софиянци като един от главните проблеми на града.
- Какво очаквате от бюджета за 2019 година?
- Многократно сме заявявали, че общинският бюджет би трябвало да има програмен темперамент, а парите да следват хората. Това значи бюджетът да регистрира в по-голяма степен потребностите на регионите, в които главно живеят данъкоплатците в столицата. Определен % от бюджета би трябвало да се образува от долу на горе, отчитайки предложенията на локалните общности и районните кметове, а не управлението на Следствен отдел към окръжна прокуратура и група админи да вършат капиталовата стратегия по лично убеждение. Разумно е 10% от капиталовата стратегия да се образува от съответни оферти на гражданските структури в обособените региони. Тези отзиви могат да бъдат изразявани и от етажните собствености, от неправителствени сдружения, които най-добре знаят проблемите на региона. Такъв метод обаче не се приема от общината.
Общинските съветници нямаме съвсем никакво отношение към образуването на капиталовата стратегия. Групата на Българска социалистическа партия се пробва да преодолее това събитие, като предлага различен бюджет с оферти за спомагателни доходи и разноски, както и лист с обекти. За страдание, до момента нямаме признато нито едно предложение. Ще продължим да предлагаме разновидности за решение и откровено се надявам, че идващият бюджет ще бъде признат по новата методика.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР