Милиони са загубени от безконтролни плащания, това заявиха на брифинг

...
Милиони са загубени от безконтролни плащания, това заявиха на брифинг
Коментари Харесай

След проверка от МРРБ на ТОЛ системата: Милиони са загубени от безконтролни плащания

Милиони са изгубени от безконтролни заплащания, това обявиха на брифинг пред медиите министърът на районното развиване и благоустройство Виолета Комитова и нейният екип. Те обясниха, че са създали огромна инспекция на ТОЛ системата, въз основа на обстоятелства и документи, в продължение на 10 дни.

„ Трябва да се извършат спомагателни инспекции дали АПИ има аварийни елементи да поддържа ТОЛ системата “, сподели служебният зам.-министър на районното развиване и благоустройството Захари Христов.

„ В процеса на контракта за създаване са зародили и нови 27 контракта, които са на стойност над 100 000 лв.. Следва да се обърне доста съществено внимание на ТОЛ ръководството, тъй като няма звено, което да управлява осъществяването на всички тези контракти “, съобщи той.

Той обърна внимание, че АПИ има контракт с национални снабдители на услуги, които от името на АПИ събират всички тези такси.

"От едната страна аз като жител заплащам два пъти една винетка, националният снабдител на услуги приема тези две заплащания. АПИ възвръща на жителя едното заплащане, само че националният снабдител на услуги фактурира и двете заплащания и си получава комисионната за тях - до 7 % на всяко заплащане. С транспортните компании и тежкотоварните камиони е същото ситуацията. Те употребяват 50% отстъпка. Камионите, които са на различно гориво им се заплащат 50% от направените разноски в ТОЛ системата, т.е. за ТОЛ карти и джипиес устройства. Една компания предплащайки 1 милион за хикс на брой камиони, 500 000 лв. са употребявали и другите 500 000 АПИ ще им възвърне. Националният снабдител на услуги получава своята комисионна на база на този 1 млн. Следователно няма връзка сред АПИ и националните снабдители на услуги и тези заплащания минават безотговорно. Тук става въпрос за милиони загуби “, изясни Христов.

Той разяснява и втория контракт, който е за мониторинг и поддръжка на ТОЛ системата. "Там се натъкнахме на следното. Възложителят в лицето на АПИ е задължен да дава аварийни елементи. Договорът е за пет години на стойност 141 милиона, което като изчислихме прави към 2 милиона на месец, които АПИ заплаща на Kapsch и се оказа, че ги заплаща само за софтуерна поддръжка. Физическата поддръжка, аварийните елементи по тол системата са безспорен ангажимент на АПИ. Трябва да се правят спомагателни инспекции изобщо има ли аварийни елементи АПИ да поддържа тол системата или още веднъж този въпрос е оставен неуреден “, сподели зам.-министърът.

По думите му необработените нарушавания в ТОЛ ръководство за година обратно досега са към 200 000 и са на приблизителна стойност 70 млн. лева "Това ние сме изгубили последната година от необработени нарушавания ", съобщи Христов.

"Договорът за ТОЛ системата е на стойност към 180 млн. лева За 2019 година са събрани 392 млн. от електронни винетки, за 2020 година - от е-винетки, маршрутни карти и ТОЛ заявления - 600 000 лева по-малко. До май 2021 година са събрани със 185 млн. по-малко. Оттук следва, че би трябвало да се съберат 185 млн. лева до края на годината, с цел да може ТОЛ системата да се самоиздържа. Пожелателният доход от 1,3 милиарда е много надалеч от данните ", съобщи зам.-министър Христов.

Зам.-министър Тодор Анастасов разяснява, че смисълът на тол системата е да генерира доходи, които да дават опция да се поддържат пътищата в естествен тип, с цел да се употребяват пътищата от всички. "След преразглеждането на цените излиза наяве, че още веднъж този, който унищожава пътищата, не заплаща задоволително за тях. Това би трябвало да бъде преразгледано, разисквано и поправено ", разяснява той.

"Независимо от съответните доходи, получава се по този начин, че пътищата се разрушават, а този, който ги унищожава, не си заплаща. Трябва да се извърви пътя, тъй че таксуването да стане заслужено ", разяснява още Анастасов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР