Милиони са българите, които търсят по-добър живот в чужбина. Въпреки

...
Милиони са българите, които търсят по-добър живот в чужбина. Въпреки
Коментари Харесай

Три поколения на избори в Лондон


Милиони са българите, които търсят по-добър живот в чужбина. Въпреки огорчението от родната им страна, всякога тези, които гласоподават, отиват до урната с дребна вяра - че още веднъж ще се върнат към дома и фамилията. Една от най-големите български общности в чужбина е в Обединеното кралство. За предизборните настроения в Лондон споделя Юлиян Стоянов.

Три генерации дами с дейна гражданска позиция се готвят за изборите в Лондон. За поредна година София Калайджиева е ръководител на една от най-големите секции зад граница - тази в Кройдън.

 
Да бъда част от комисията на първо място е че желая да съм потребна, колкото и тривиално да звучи и по една или друга причина желая да съм част от публичния живот, въпреки и зад граница.
София Калайджиева, ръководител на СИК в Кройдън – Лондон

През 2020 година Англия напусна Европейския съюз. След това автоматизирано влезе законово ограничаване за най-много 35 секции за гласоподаване - в страната, в която живеят близо 200 000 наши сънародници.

 
Наистина възпрепятстваше хората да гласоподават - това бяха дългите опашки и дългото очакване. Имаше хора, които чакаха по 12-14 часа, с цел да дадат своя глас.
София Калайджиева, ръководител на СИК Кройдън – Лондон

Но за последните избори „ 2 в 1 “ за парламент и президент това ограничаване отпада, а желанието за гласоподаване се подвига.

 
С откриване на задоволителен брой секции правото на всеки да гласоподава е оптимално предпазено. Не считам, че страната е направила малко. Това са големи разноски, които заплаща, с цел да може всеки един от нас зад граница да има задоволително места, където да отиде, оптимално бързо да влезе, да гласоподава.
София Калайджиева, ръководител на СИК Кройдън – Лондон

Дъщеря ѝ Белослава също демонстрира любознание към организацията.

 
Реших да опитам, тъй като желаех да видя какво съставлява. Просто ми е забавно до по кое време ще не престават тези избори. Дали ще има край? Аз мисля, че няма да има край. - Защо по този начин мислиш? - Защото такава е България, такива са хората и такива ние избираме.
Белослава Тодорова, зам.-председател на СИК в Норбъри-Лондон

Бабата на Белослава - Бойка Калайджиева, към този момент няколко пъти гласоподава в Лондон. Макар и напредването ѝ да е мъчно - няма опрощение да не отиде до изборната секция.

 
Защото след това няма на кой да се сърдим, в случай че не гласуваме. Второ, всеки би трябвало да реши накъде желае да върви тази страна - обратно или напред?
Бойка Калайджиева, пенсионер
Това не е единствено наше конституционно право, не е единствено наше морално право, само че е и наш дълг на първо място да работим за това да имаме устойчиво държавно управление и едно устойчиво ръководство.
София Калайджиева, ръководител на СИК Кройдън – Лондон

Въпреки това след близо 10 години в чужбина, Бойка Калайджиева не чака скоро време да посрещне още веднъж децата си в родния им дом.

 
Много неща липсват. Първо, не бих споделила на никой, който живее в чужбина в този миг да се върне в България, тъй като към момента корупцията е на толкоз високо равнище, че нещата са безсмислени.
Бойка Калайджиева, пенсионер

Но въпреки всичко - за това семейство тези избори могат да са дребна крачка към завръщането им към родната страна.

 
Трябва да се промени настройката, толерантността, търпимостта, отношението към труда.
София Калайджиева, ръководител на СИК Кройдън – Лондон
Да бъдат зачитани повече младите. Аз да се върна в България, бих желала да се промени страната, корупцията да бъде отстранена. Бих желала някой ден да се върна в България.
Белослава Тодорова, зам.-председател на СИК Норбъри-Лондон

А дали този ден ще бъде скоро - съгласно трите дами, които намират гласуването за цивилен дълг, даже и в емиграция - отговорът зависи от избора на всеки един от нас.

За Euronews Bulgaria, Юлиян Стоянов
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР