Милиони жени в Съединените щати ще загубят правото законно да

...
Милиони жени в Съединените щати ще загубят правото законно да
Коментари Харесай

2022 г.: Милиони жени в САЩ губят правото да правят аборт

Милиони дами в Съединените щати ще изгубят правото законно да вършат аборт. Това стана факт след основно решение на Върховния съд на Съединени американски щати. Магистратите анулираха решение отпреди 50 години, което легализираше спирането на бременността в народен мащаб, написа Би Би Си.

Днешното решение значи, че всеки от 50-те щата може да вземе самостоятелно решение дали да забрани абортите. Така редица консервативни щати ще отстранен това право.

13 от тях към този момент одобриха закони с сходна възбрана, които влизат в действие сега, в който се произнесе Върховният съд.

Тази тематика е мотив за разгорещени диспути в Съединени американски щати. Обществото е мощно разграничено, като религиозни и консервативни общности упорстват абортите да са неразрешени. Решението на Върховния съд беше разграничено съгласно идеологическото разделяне на деветимата магистрати - шестте консервативни гласоподаваха за премахването на абортите, тримата демократични бяха срещу.

Това кара редица организации за отбрана на правата на дамите да упрекват съда, че не взима независимо решение, а се води от политическите пристрастия на съдиите.

Днешното решение съставлява и цялостна смяна на към този момент наложена процедура в прецедентното право, което ползва самия Върховен съд. Такива решения са извънредно редки. Това е още един мотив за съмнения измежду демократичните среди в обществото, че става дума за политически стимулирано решение на магистратите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР