Милиони хора по цял свят, които обожават да пазаруват, чакат

...
Милиони хора по цял свят, които обожават да пазаруват, чакат
Коментари Харесай

Историята на Черния петък: Откъде произлиза и как се развива през годините

Милиони хора по целия свят, които обожават да пазарят, чакат с неспокойствие един специфичен ден в годината, наименуван Черен петък. Ако и вие сте измежду почитателите на шопинга, то за вас не е загадка, че това е времето на огромните понижения и разпродажби, когато може да си купите обичаните неща на преференциални цени и със страхотни отстъпки.

Но каква тъкмо е историята на Черния петък, именуван още Black Friday? Какъв е неговият генезис и по какъв начин се развива през годините? За всичко това ще ви разкажем в публикацията.

Как и къде е зародил Черният петък?

Днес така наречен Black Friday се свързва с огромни и страхотни акции, проведени от търговци по целия свят. Преди години обаче смисъла на този израз е било много по-различно и надалеч не толкоз позитивно.

Всъщност терминът Черен петък се е появил за първи път през 19 век и се е свързвал с нещо много по-различно от извършването на покупки.

На 24 септември 1869 година е маркиран най-големият пазарен срив в Съединените щати, породен от спада в цената на златото. За броени часове цената на скъпия метал се е сринала с 30%, заради което доста американци губят парите си. В продължение на няколко години Американската стопанска система не може да се възвърне от тази рецесия. Именно това била и повода този ден да остане като черен в историята.

Каква е историята на Black Friday през годините?

С течение на годините времената доста се трансформират и век по-късно Черният петък придобива ново значение.

През средата на XIX век полицейските служби във Филаделфия стартират да го употребяват с една по-различна цел. Причината били големите тапи, поради които чиновниците трябвало да работят изключително.

Всяка година тъкмо в деня след Деня на благодарността градът се изпълвал с голям брой шопинг фанатици, които търсели дарове за Нова година. Те предизвиквали огромни тапи и блъсканица по магазини и пазари, а това от своя страна предизвикало неодобрение измежду служителите на реда.

Малко по-късно Black Friday става още по-известен, защото през 1966 година е оповестена реклама, обвързвана с него в едно от най-известните американски списания.

Така до края на 80-те години изразът Черен петък към този момент придобива един напълно нов, позитивен смисъл.

В Америка интервалът, който се пада след Деня на благодарността и е преди коледните празници, се смята за най-печелившия за доста търговци и притежатели на магазини. Именно това е и повода лека-полека да стартират огромни PR акции и реклами, които имат за цел да основат един по-позитивен облик на това събитие.

Черният петък е разказан от медиите по целия свят като „ идеалният ден за извършване на покупки с цялото семейство, на който ще спестите доста пари. “

Направен е даже опит терминът да се промени на „ Големият петък “, с цел да се направи паралел с големите отстъпки, само че новото име по този начин и не съумява да се наложи.

Защо този ден набира все по-голяма известност?

Black Friday набира все по-голяма известност в целия свят и се свързва в това дълго чакано време през годината, когато хората се втурват в магазините, с цел да създадат преференциални покупки за идните празници.

В Америка този ден се чака с неспокойствие, тъй като отстъпките, които вършат някои търговски вериги доближават до цели 70%, а от време на време и повече. Там Black Friday e денят след Деня на благодарността (последният четвъртък на ноември), който в действителност слага начало на коледния базар.

Освен Съединени американски щати, още доста страни означават Black Friday с големи понижения, измежду които са:
ВеликобританияФранцияБразилияРумънияИндияБългария и доста други
Макар в началото огромното извършване на покупки да е продължавало единствено 24 часа, през днешния ден доста търговци избират да вършат своите акции за по-дълъг интервал. Така на много места по света Черният петък стартира по-рано от формалната дата и може да продължи даже до края на месец ноември.

Какво забавно ще се случи на Black Friday през 2022?

И тази година доста търговци ще предложат на клиенти си големи понижения по време на Black Friday. Шопинг фанатиците ще могат да се възползват от промоции на определени артикули както във физически магазини, по този начин и в онлайн уеб сайтове. Това е отлично, тъй като даже и да нямате задоволително време да обиколите всички молове, може умерено да разгледате предложенията в интернет и да извършите своята поръчка. Може би времето за доставка ще е малко повече, само че пък чакането ще си заслужава.

Онлайн магазинът също ще се включи в Black Friday, като е подготвил за своите клиенти доста изненади, страхотни промоции и атрактивни цени на огромна част от продуктите, които предлага.

Ще може да изберете дарове за своите обичани хора, а за какво не и да поглезите себе си, като си купите нещо, за което от дълго време сте мечтали и то на доста по-ниска цена.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР