Милиони долари наливат западните държави в различни канали за снабдяване

...
Милиони долари наливат западните държави в различни канали за снабдяване
Коментари Харесай

NYT показа как конфликтът в Украйна се отразява на българските градове с военни заводи

Милиони долари наливат западните страни в разнообразни канали за доставяне на украинската войска с артилерийски снаряди от руски калибри, като задачата е всичко да се случва задоволително безшумно, с цел да няма политически последствия и ответни дейности от страна на Русия - и всичко това трансформира в част от целия сюжет две дребни български градчета с военни фабрики, Костенец и Сопот, написа " Ню Йорк Таймс " в собствен материал.

Разказва се за Костенец, " обречен на смърт планински град в Западна България ", в който, след 35 години спиране, от януари се създават 122-милиметрови снаряди. Представители на американското посолство без доста звук са участвали на откриването на нова поточна линия във военния цех " Терем ", " занемарена постройка в края на града ". Сега предприятието може да стане един от най-големите работодатели в Костенец.
 Оръжие на каква стойност са продали огромните корпорации в света
Оръжие на каква стойност са продали огромните корпорации в света

Начело са корпорациите от Съединени американски щати

В сходно състояние от години е Сопот, където е ВМЗ. " Най-вероятно няма и едно семейство в града, чиито членове да не работят или да не са работили в завода. На процедура нямаме безработица - не работят единствено тези, които не желаят да работят ", разяснява пред NYT кметът Деян Дойнов.

ВМЗ-Сопот през днешния ден работи от понеделник до събота с уголемен потенциал.
 Снимка 607994
Източник:

Заради всичко това не е изненадващо и че износът на оръжие на България се е нараснал петорно през 2022 година по отношение на 2019 година - до предстоящи над 3 милиарда $.

В публикацията се напомня и за ролята на кабинета " Петков " при организацията на снабдяването на украинските въоръжени сили - до една трета от снарядите им в един миг са били български.

И в Костенец, и в Сопот елементарните хора признават, че се тормозят от обстановката, желаят да има мир, само че в това време не отхвърлят, че заетостта в производствата не е неприятно нещо.

Защо?

Въпреки всичките доставки на западно оръжие, главната част от бойната техника на украинската войска е или руска, или по руските стандарти. Нейните муниции не се създават в страните от НАТО, а личната военна индустрия на страната понесе тежки провали в хода на спора.

В същото време, сега армията на Киев изстрелва по 4000 снаряда на ден и при вероятно огромно контранастъпление ще ѝ трябват още повече - през лятото Русия хабеше по 50 000 на ден, само че към този момент и нейните ресурси са мощно лимитирани. Така за Украйна и западните ѝ съдружници остават само разновидности, свързани с Варшавския контракт и бившето руско пространство.
 Това са страните, продали най-вече оръжие през 2020 година
Това са страните, продали най-вече оръжие през 2020 година

Над половината от търговията с оръжие се пада на Съединени американски щати

За България обстановката не е нетипична. Военните фабрики у нас създават огромни количества оръжие и муниции по руски стандарт и след влизането ни в НАТО, като " това основава опция след изпращането на американски бойци в Ирак и Афганистан - съдружниците в тези страни употребяват руско въоръжение и Съединени американски щати го купуват от България, с цел да ги доставят ", написа NYT.

Военната промишленост у нас изживява пика си през 80-те години, когато на нея разчитат армиите на Иран и Ирак, които през съвсем цялото десетилетие водят пълномащабна война между тях, само че те надалеч не са единствените клиенти.

Специални закупчици

Освен в България, специфични екипи от представители на Съединени американски щати и Англия безусловно обикалят света в търсене на разновидности за спомагателни доставки на въоръжение. Споменават се Сърбия, Румъния и Босна, а настрана Люксембург купува оръжие от Чехия и го предава на Украйна.

Сред тези комбинации е такава с 40 000 снаряда, които е трябвало да бъдат създадени в Пакистан и в комплицирана скица с румънско и английско присъединяване да стигнат до Украйна. Това обаче не станало, тъй като южноазиатската страна не съумяла да създаде боеприпасите в период.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР